Ετικέτες

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πως επηρεάζεται η Κίνα από την ευρωπαϊκή κρίση

 




Η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί για την Κίνα ένα σημαντικό οικονομικό θέμα, αλλά και ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα, με μακροπρόθεσμες και σημαντικές επιπτώσεις.Μετά από τρεις δεκαετίες ραγδαίας ανάπτυξης, η περαιτέρω ανάπτυξη της Κίνας εξαρτάται πλέον από το δυναμικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.Στο σημείο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε συρρίκνωση και το γεγονός αυτό επηρεάζει ξεκάθαρα τις κινεζικές εξαγωγές. Το Πεκίνο εμπλέκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και η οικονομία του συνδέεται στενά με άλλες οικονομίες – κυρίως αυτές των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί και ευκαιρία, καθώς η κρίση έχει «εξαναγκάσει» την Κίνα να επιταχύνει τις αλλαγές στην εσωτερική οικονομική της δομή, με αλλαγές δομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Στρατηγικά, η εξασθένιση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση της επιρροής της Ένωσης, ως ισορροπιστής στο διεθνές σύστημα. Αυτό βέβαια, δεν αποτελεί στόχο της Κίνας, καθώς το όραμα του Πεκίνου είναι ένας πολυπολικός κόσμος. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή κρίση, αναβαθμίζει συνεχώς τη θέση του Πεκίνου στην παγκόσμια αρένα.
Όλα τα παραπάνω, παρουσιάζονται στη νέα ανάλυση με τίτλο «Πως επηρεάζεται η Κίνα από την ευρωπαϊκή κρίση», του αμερικανικού ινστιτούτου German Marshal Fund.
Για να διαβάσετε το κείμενο κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου