Ετικέτες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μη ζητάτε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά νέο «κούρεμα» λέει γερμανός καθηγητής



  • Αλμπρεχτ Ριτσλ : Μη ζητάτε πολεμικές αποζημιώσεις, ζητήστε «κούρεμα» του χρέους
Ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Αλμπρεχτ Ριτσλ, αν και πρώτος έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, εξηγεί γιατί το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί να πληρώσει και εξηγεί ότι θα ήταν έξυπνο εκ μέρους της Ελλάδας να ζητήσει ένα κούρεμα του χρέους της τάξης του 70-80%.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Αλμπρεχτ Ριτσλ εξηγεί ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πληρώσει στην Ελλάδα ούτε γερμανικές αποζημιώσεις ούτε το κατοχικό δάνειο :
«Το κατοχικό δάνειο πρόκειται για περίπου 480 εκατ. ράιχσμαρκ. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Γερμανίας το 1939. αν αυτό το αναγάγουμε στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ το 2011, η αξία του ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα 20 και πλέον δισ. ευρώ που έχει δώσει ήδη η γερμανική πλευρά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αποσβένουν και με το παραπάνω το κατοχικό δάνειο» αναφέρει.
Ο κ. Ριτσλ αναφέρει ότι είναι ο πρώτος που έθεσε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στη Γερμανία και εισέπραξε γι’αυτό πολύ κριτική και περιφρόνηση. «Η πρόγνωσή μου όμως είναι ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία επανορθώσεων. Εκείνο που θα προκύψει πιθανότατα είναι ότι η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές θα κάτσουν σε ένα τραπέζι με την Ελλάδα και θα πουν : «Αντί να σας δίνουμε όλο και νέα πακέτα βοήθειας θα ρυθμίσουμε το χρέος σας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα γενναίο κούρεμα…».
Ο γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι μόνο ένα κούρεμα της τάξης του 70-80% θα ήταν έξυπνη λύση και ότι χωρίς αυτήν η κρίση θα μείνει άλυτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου