Ετικέτες

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ντόμινο αλλαγών στον ρωσικό στρατό

Ντόμινο αλλαγών στον ρωσικό στρατό

 
 
Νέος αρχηγός
του ρωσικού Γενικού Επιτελείου
 
  Μ ε προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα είναι ο 53 χρόνος Βαλέρι Γεράσιμοφ. Ο νέος αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πριν την προαγωγή του, ήταν διοικητής του Στρατιωτικού Τομέα της Κεντρικής Ζώνης, ενώ αρκετά χρόνια πριν, στον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία το 2000, ο Βλαέρι Γκερασίμοφ ήταν ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων.
  Στην θέση του υφυπουργού άμυνας τοποθετήσε τον πτέραρχο Όλεγκ Οστάπενκο, ο οποίος από το 2008 έως και το 2012 διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας. Στην θέση του ‘Α αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε τον αντισυνταγματάρχη και μέχρι πρότινος Διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Αρκάντι Μπάχιν.

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Αμύνης
  Ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος του νέου υπουργού Αμύνης, Σεργκέϊ Σοϊγκού, ο οποίος πάντως επιβάλλεται να απαλλαγεί από την κληρονομιά και τους «ανθρώπους» του προκατόχου του στο υπουργείο.


  Ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού (αριστερά) και o πρώην Υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ (δεξιά). O προηγούμενος υπουργός Άμυνας αντικαταστάθηκε επειδή κατηγορείται ότι συμμετείχε σε σκάνδαλο διαφθοράς.

  Μια από τις προτεραιότητες του Σοϊγκού είναι η περιουσία του υπουργείου Αμύνης. Ειδικότερα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα περί πωλήσεων των πλεοναζόντων περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου. Επίσης, είναι αναγκαίο να επιλυθεί το ζήτημα της παράδοσης χιλιάδων αχρείαστων εγκαταστάσεων και υποδομών σε περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού αμυντικών θεμάτων Arsenal Otechestva, Βίκτορ Μουραχόβσκι, «τις διαδικασίες αυτές ο κ.Σοϊγκού πρέπει να τις θέσει υπό τον προσωπικό του έλεγχο».
  Δεύτερος σημαντικός στόχος του, πρέπει να είναι η εξομάλυνση του συστήματος των κρατικών αμυντικών προμηθειών. Τα τελευταία 2-3 χρόνια εξαιτίας του πολέμου τιμών ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και στην αμυντική βιομηχανία, ματαιώθηκε η υπογραφή συμβάσεων για σημαντικά οπλικά συστήματα, όπως τα στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια. Ενώ το συμβόλαιο για τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια κλάσης Borey που θα φέρουν τους πυραύλους Bulava, υπογράφηκε μετά από προσωπική παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να δρομολογηθούν με σαφήνεια ώστε να μην απαιτείται η συμμετοχή του προέδρου, ή ακόμη και του πρωθυπουργού.

Εκσυγχρονισμός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων 
  Το τρίτο θέμα είναι η στρατιωτική εκπαίδευση. Κατά την άποψη των ίδιων των στρατιωτικών, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν αρκετές από τα μέτρα που θεσπίστηκαν. Μια από αυτές τις αναθεωρήσεις θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο σύστημα της δευτεροβάθμιας στρατιωτικής εκπαίδευσης, και μόνο ύστερα να έπονται οι σπουδές στις στρατιωτικές Ακαδημίες. Πρέπει επίσης να επανεισαχθεί η στρατιωτική ιατρική, η οποία παραμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό.
  Αναθεώρηση πρέπει να γίνει και στο σύστημα της υλικοτεχνικής υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει ανατεθεί σχεδόν ολοκληρωτικά και βάσει πολυετών συμβολαίων, σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως η γνωστή λόγω του πρόσφατου σκανδάλου Oboronservice. Επιπλέον, καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα πρόσληψης 50 χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών ετησίως, καθώς και να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα των στρατιωτικών, τόσο των μόνιμων, όσο και των υπηρετούντων κληρωτών.

Ικανός πολιτικός
  Σύμφωνα με τον Α’ αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Κονσταντίν Σιβκόφ, «εικάζεται ότι ο Σοϊγκού θα προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην αναγέννηση των Ενόπλων Δυνάμεων».   Ο Σιβκόφ δήλωσε στην Izvestia, ότι στα 18 χρόνια που ο Σοϊγκού ήταν επικεφαλής του υπουργείου "Εκτάκτων Καταστάσεων" έδειξε τις διοικητικές ικανότητές του, προωθώντας σε θέσεις-κλειδιά τους κατάλληλους ανθρώπους. Εκτός αυτού, η δομή του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών μοιάζει σε κάποιο βαθμό με εκείνη των ενόπλων δυνάμεων.
  Απαριθμώντας τα βασικότερα καθήκοντα του νέου υπουργού, αναφέρει τις «εκκαθαρίσεις» στο προσωπικό, την απαλλαγή των ΕΔ από την εξάρτηση ιδιωτικών εταιρειών, και τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο Σιβκόφ θεωρεί αναγκαία την επιστροφή σε προηγούμενα μοντέλα οργανωτικής δομής των Ε.Δ, με την επαναφορά των μεραρχιών και συνταγμάτων που σήμερα έχουν καταργηθεί, ενώ τάσσεται κατά των αγορών στρατιωτικού υλικού από το εξωτερικό.
  Ο Α’ αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για θέματα βιομηχανίας, Βλαντίμιρ Γκουτένιεφ, θεωρεί ότι οι ρωσικές Ε.Δ πρέπει σταδιακά να παραιτηθούν από τις αγορές εισαγόμενου στρατιωτικού υλικού, προς όφελος του παραγόμενου στη χώρα. Αιτιολογώντας την άποψή του, ανέφερε ότι ουδείς πρόκειται να πωλήσει στη Ρωσία όπλα που να διαθέτουν τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις.

Το 70% των ποσοτήτων της, σε χημικά όπλα κατέστρεψε η Ρωσία
  Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει καταστρέψει 27,8 χιλιάδες τόνους δηλητηριωδών ουσιών, ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με το 70 % όλων των αποθεμάτων χημικών όπλων που διέθετε η χώρα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κρατικής Επιτροπής για τον χημικό αφοπλισμό Μιχαήλ Μπάμπιτς.
  Όπως προβλέπει διεθνής συνθήκη, μέχρι το τέλος του έτος όλες οι χώρες οφείλουν να έχουν καταστρέψει το χημικό τους οπλοστάσιο. Ωστόσο επειδή οι ποσότητες χημικών όπλων που διαθέτουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες, οι δυο υπερδυνάμεις έλαβαν παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταστροφή του χημικού τους οπλοστάσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου