Ετικέτες

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ρουκέτα στην Ιερουσαλήμ

Ρουκέτα στην Ιερουσαλήμ





Πρόκειται για την πρώτη φορά που η πόλη δέχεται πλήγμα από τη Λωρίδα της Γάζας
Reuters, AFP
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς πριν περάσουν λίγες ώρες από τη ρίψη ρουκετών στο Τελ Αβίβ, οι σειρήνες αντήχησαν για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός απέφευγε μέχρι αργά χθες το βράδυ να αποκαλύψει πού ακριβώς κατέπεσε η παλαιστινιακή ρουκέτα, πλην όμως, ξένοι ανταποκριτές υποστήριζαν ότι εξερράγη κοντά στον εβραϊκό εποικισμό της Γκους Ετζιόν στα περίχωρα της πόλης.
Αν και τόσο από την επίθεση στο Τελ Αβίβ, όσο και από εκείνη στην Ιερουσαλήμ δεν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες, η εξακριβωμένη πλέον ικανότητα των Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας να πλήττουν στόχους σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων, ενδέχεται να επισπεύσει μια χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού. Οι υπόνοιες, άλλωστε, ότι μια χερσαία επιχείρηση βρίσκεται προ των πυλών είχαν ήδη ενισχυθεί από νωρίς χθες το πρωί όταν ο υπουργός Προεδρίας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν είχε αρνηθεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αργά χθες το βράδυ δε, οργίαζε η φημολογία ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς κατέρριψε ισραηλινό F-16 και αιχμαλώτισε τον πιλότο.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν εύλογη ανησυχία στο Ισραήλ. Για πρώτη φορά, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας (Χαμάς, Τζιχάντ, Λαϊκό Μέτωπο) διαθέτουν ρουκέτες με βεληνεκές γύρω στα 70 χιλιόμετρα, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να πλήξουν όχι μόνο κωμοπόλεις στο νότιο Ισραήλ, αλλά και τον κεντρικό οικιστικό κορμό της χώρας, γύρω από το Τελ Αβίβ. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, καλώντας όλους τους Αραβες να υπερασπιστούν την παλαιστινιακή υπόθεση.
Αν η ισραηλινή ηγεσία είχε, πάντως, στόχο να ελέγξει τα όρια της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας βομβαρδίζοντας τη Γάζα, όπως εικάζει η βρετανική Guardian, τα πρώτα αποτελέσματα μάλλον δεν θα ενθουσίασαν το Τελ Αβίβ. Η χθεσινή, ισχυρά συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ στη Γάζα διεμήνυσε την απόφαση της νέας, μετά τον Μουμπάρακ, Αιγύπτου να επανέλθει σε ρόλο προστάτη των Παλαιστινίων και ηγέτιδας δύναμης του αραβικού κόσμου. «Αυτό που βλέπω είναι μια καταστροφή, που δεν με αφήνει να ησυχάσω. Η ισραηλινή επίθεση πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Καντίλ σε νοσοκομείο της Γάζας όπου νοσηλεύονταν θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών. Στη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής του, ο Καντίλ συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργό της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.
Το μήνυμα της επίσκεψης ήρθε να ενισχύσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την ιστορική οργάνωση από τους κόλπους της οποίας προέκυψε και η Χαμάς. Αφού χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιχειρήσεις «βάναυση επίθεση κατά της ανθρωπότητας», ο Μόρσι δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα αφήσει τη Γάζα στην τύχη της» και προσέθεσε: «Η σημερινή Αίγυπτος δεν είναι η Αίγυπτος του χθες και οι σημερινοί Αραβες δεν είναι οι Αραβες του χθες».
Πάντως, ο Καντίμ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα φεισθεί προσπαθειών» για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Εν όψει της σύντομης επίσκεψής του, Ισραήλ και Χαμάς είχαν συμφωνήσει τρίωρη ανακωχή, αν και δεν έλειψαν οι καταγγελίες αμφότερων των πλευρών για παραβίαση της συμφωνίας.
Στο διπλωματικό επίπεδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον κάλεσαν τη Χαμάς να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του». Από την πλευρά της, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 23 Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου