Ετικέτες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές 2012: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την Φυσική;

Πανελλαδικές 2012: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την Φυσική;

Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Ιουνίου 7, 2012
 
Πανελλαδικές 2012: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την Φυσική; : Η  αρχική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να ακυρώσει το ερώτημα  Γ4 ήταν βεβιασμένη και άδικη, αλλά η οριστική επίλυση του θέματος δεν
Η αρχική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να ακυρώσει το ερώτημα Γ4 ήταν βεβιασμένη και άδικη, αλλά η …
οριστική επίλυση του θέματος δεν έβλαψε κανέναν υποψήφιο.
Αυτό υποστήριξε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου σχολιάζοντας το αλαλούμ που δημιουργήθηκε σε σχέση με το περίφημο θέμα της Φυσικής κατεύθυνσης, που λίγο έλειψε να βάλει φωτιά στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Κιάου ανέφερε χθες ότι ο απολογισμός του κυρίου όγκου των πανελλαδικών είναι «καλός», παρ’ ότι αυτές συνέπεσαν με προεκλογική περίοδο αλλά και παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων αποδείχθηκε χρονικά «συμπιεσμένο». Σε ό,τι αφορά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη Φυσική, τον απέδωσε σε «μιντιακό πανικό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επισήμανε ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ενήργησε υπό την πίεση της σκληρής ανακοίνωσης της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.
«Το Γ4 ήταν ένα από τα 3.200 ερωτήματα που μπήκαν και θα μπουν ώς την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Δεν συμβαίνει, λοιπόν, για πρώτη φορά η εμπλοκή η οποία σημειώθηκε στο Γ4, που ανέβηκε, πιστεύω, με το προεκλογικό κλίμα που συνόδευε τις εξετάσεις» υποστήριξε η κ. Κιάου.
Σύμφωνα με την υπουργό, η αρχική απόφαση της Επιτροπής να ακυρώσει το εν λόγω ερώτημα ήταν «ασφαλώς βεβιασμένη» και «άδικη» για τους καλούς μαθητές που κατάφεραν να την απαντήσουν. Ομως η τελική απόφαση να μετρήσει κανονικά το ερώτημα «δεν αδίκησε τα παιδιά και αποκατέστησε τα πράγματα». Επίσης, η υπουργός άφησε αιχμές για τους φυσικούς-μέλη της Επιτροπής λέγοντας ότι δεν τη συγκρότησε η ίδια, αλλά ο προκάτοχός της.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 80% των γραπτών της Φυσικής και των Μαθηματικών βαθμολογούνται κάτω από τη βάσση, η κ. Κιάου δήλωσε ότι αντίστοιχο ποσοστό αποτυχίας (70% με 80%) καταγράφηκε σε αυτά τα μαθήματα και στις εξετάσεις των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Αναφορικά με το πρόβλημα της διαφάνειας των τετραδίων των πανελλαδικών, που έθετε εν αμφιβόλω την ανωνυμία των γραπτών, υποστήριξε ότι αυτό προκλήθηκε από τον διαφορετικό τύπο χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε φέτος και ότι επιλύθηκε μέσα σε 10 λεπτά, με την οδηγία του υπουργείου για επικόλληση επιπλέον αδιαφανών αυτοκόλλητων.
Κατά τα λοιπά, η υπουργός δήλωσε ότι οι βαθμολογίες των πανελλαδικών θα γνωστοποιηθούν το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου και η υποβολή των μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου. Οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η κ. Κιάου αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών βιβλίων τονίζοντας ότι το 60% (τα βιβλία Γυμνασίων και Λυκείων) θα παραδοθούν στις 30 Ιουνίου, ενώ το υπόλοιπο 40% (τα βιβλία Δημοτικού και Επαγγελματικών Λυκείων) έως τις 10 Αυγούστου.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η οποία σταματά από τις 30 Ιουνίου λόγω εμπλοκής με τον νέο νόμο-πλαίσιο, η υπουργός τόνισε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το «ξεπάγωμα» των πιστώσεων για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πολλά ιδρύματα δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε για φως και νερό, ενώ θα κινδυνεύσουν ακόμη και με λουκέτο οι φοιτητικές εστίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου