Ετικέτες

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Στο κενό η τουρκική απόπειρα να σαμποτάρει τις εξορύξεις της Κύπρου

Στο κενό η τουρκική απόπειρα να σαμποτάρει τις εξορύξεις της Κύπρου




Καταρρέει η τουρκική προσπάθεια τρομοκράτησης ή πειθαναγκασμού υποψήφιων επενδυτών για να μπλοκάρει τη διαδικασία αξιοποίησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών μέσων ενημέρωσης, η ρωσική Gazprom, η γαλλική Gas De France Suez, η ισπανική Gas Natural και αριθμός άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών είναι σε επαφές με την αμερικανική Noble Energy και την ισραηλινή Delek για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ και ενδεχομένως, σε μετέπειτα στάδιο και του κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Προφανώς, οι ισραηλινοί που εμπλέκονται και στα δύο «μέτωπα» θα φροντίσουν να «κλειδώσουν» τη συνεργασία με τις εταιρίες συνολικά.

Η Noble, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά συμφωνίες εμπορικής αξιοποίησης ώστε να εξασφαλίσει την αγορά του φυσικού αερίου που ανακάλυψε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ενισχυθούν σημαντικά τα μεγάλα κεφάλαια που απαιτούνται για τις διαδικασίες εξόρυξης. Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών εβδομάδων, ο επικεφαλής της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιτσον, είχε δηλώσει ανοικτά ότι ο πολυεθνικός κολοσσός αναζητά εταίρους με μεγάλη και λεπτομερή εμπειρία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι «θα βοηθήσουν» στην ανάπτυξη των ανακαλύψεων των 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» και των 7 τρισ. κυβικών ποδών του «Αφροδίτη».
Σημειώνεται ότι η Noble κατέχει το 70% των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» και το 40% του «Λεβιάθαν». Ο πρόεδρος της Noble, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τέξας την περασμένη Παρασκευή εξυπηρετώντας τον σκοπό της ενημέρωσης επενδυτών, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είναι ανοικτή σε συνεργασίες, εξηγώντας σε σχέση με το «Αφροδίτη», ότι προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εξασφάλισή της με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που απαιτεί όμως επενδύσεις που δικαιολογούνται μόνο με επέκταση του έργου για εξαγωγές.
Πάντως, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, εντάθηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, τόσο για πρόοδο στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης του Ισραήλ, όσο και για νέες έρευνες. Συγκεκριμένα, ο Λίβανος ξεκίνησε νέα σειρά σεισμογραφικών ερευνών, με το ερευνητικό σκάφος «Pacific Explorer» της νορβηγικής PGS που πραγματοποίησε και το μεγαλύτερο μέρος των σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πλοίο αυτές τις μέρες διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ του Λιβάνου, σε απόσταση 120 χλμ περίπου νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.
Την ίδια ώρα στο «Λεβιάθαν», προχωρά το γεωτρύπανο του «Όμηρου» στα βαθιά για ανεύρεση κοιτάσματος πετρελαίου, πιο κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν. Τα αποτελέσματα αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην Κύπρο, αφού η γεώτρηση για πετρέλαιο γίνεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ από τη γεώτρηση του «Αφροδίτη», ενώ η γεωλογία της περιοχής είναι η ίδια, γεγονός που θα δώσει σημαντικές ενδείξεις και για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου