Ετικέτες

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος της Ευρώπης αν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος της Ευρώπης αν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαΐου 21, 2012

Τι θα γίνει αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Δεν θα είναι μόνο το 1 τρις ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Ευρωζώνη για τη διάσωση του οικοδομήματος, αφού υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας που θα πρέπει να πληρώσει.

Ένα ..«Grexit» θα είχε σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι μόνο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και του κεντρικού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», μεγάλος χαμένος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι η Γαλλία. Έτσι, δικαιολογείται και η στάση του Φρ. Ολάντ που θέλει να φανεί ο καλός της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία διαθέτει ακόμα πολύ μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται στα 65 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, εκ των οποίων τα 63,3 δισ. είναι με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν χρέος ιδιωτικών επιχειρήσεων μη οικονομικού χαρακτήρα ύψους 37,6 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή, η Γαλλία έχει έκθεση στην Ελλάδα ύψους 100 δις ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν και οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η «Les Echos», η Γαλλία είναι η Νο6 χώρα σε εξαγωγές προς την Ελλάδα μετά τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Κίνα και τις Κάτω Χώρες. Η ελληνική κρίση έχει πλήξει και τις γαλλικές εξαγωγές στην Ελλάδα: το 2011 το εμπορικό πλεόνασμα της Γαλλίας με την Ελλάδα ανήλθε στα 1,87 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 9,9% σε σχέση με το 2010.

Τι γίνεται με τις άμεσες επενδύσεις; Το 2010 η Γαλλία ήταν 4η χώρα με επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά το Λουξεμβούργο (5,5 δισ. ευρώ), τις Κάτω Χώρες (5,1 δισ) και τη Γερμανία (3 δισ. ευρώ).

Το ίδιο έτος, η Γαλλία κατέλαβε την πρώτη θέση έναντι της Γερμανίας ως πρώτη επενδύτρια χώρα στην Ελλάδα, όταν η ροή κεφαλαίων άγγιξε τα 570 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου