Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τούρκοι τρομοκρατούν κολοσσούς για φυσικό αέριο

Τούρκοι τρομοκρατούν κολοσσούς για φυσικό αέριο

Η Άγκυρα ασκεί εντονότατες διπλωματικές πιέσεις έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου να μην συμμετέχουν στον β'  γύρο αδειοδότησης.Σκληρές πιέσεις από την Τουρκία, που λαμβάνουν χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, προς τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ώστε να μην συμμετέχουν στον Β΄ γύρο αδειοδότησης για τα κυπριακά οικόπεδα. Αυτό αποκαλύπτει το έγκυρο οικονομικό περιοδικό του Ισραήλ «Globes», το οποίο μάλιστα σημειώνει ότι σε περιπτώσεις Ρωσικών και Γαλλικών εταιρειών υπήρξε επίδραση από τις πιέσεις, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν επηρεάστηκαν.

Το Ισραήλ ξεσκεπάζει πιέσεις της Άγκυρας για τον β' γύρο-Η Τουρκία «τρομοκρατεί» εταιρείες-κολοσσούς για το φυσικό αέριο

Η Άγκυρα ασκεί εντονότατες διπλωματικές πιέσεις έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου να μην συμμετέχουν στον β' γύρο αδειοδότησης.
Λευκωσία: Σκληρές πιέσεις από την Τουρκία, που λαμβάνουν χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, προς τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ώστε να μην συμμετέχουν στον β'  γύρο αδειοδότησης για τα κυπριακά «οικόπεδα». Αυτό αποκαλύπτει το έγκυρο οικονομικό περιοδικό του Ισραήλ «Globes», το οποίο μάλιστα σημειώνει ότι σε περιπτώσεις ρωσικών και γαλλικών εταιρειών υπήρξε επίδραση από τις πιέσεις, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η απειλή του αγωγού Nabucco και τα 30 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου που παίρνει από τη Gazprom ετησίως η Τουρκία, αποτελούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες. Άλλος όμως ρωσικός κολοσσός, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις ίδιες πιέσεις.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας αρκετών εταιρειών του Ισραήλ που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη διεκδίκηση «Οικοπέδων» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ισραηλινές εταιρείες, είναι ότι στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν σε αναπτύξεις κοιτασμάτων στη γειτονική θαλάσσια περιοχή της λεκάνης της Λεβαντίνης.

Έντονο ενδιαφέρον για κυπριακά «οικόπεδα» δείχνει το τελευταίο διάστημα ο μεγιστάνας στον τομέα ενέργειας του Ισραήλ Οφερ Νιμρόντι, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτεται ότι το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε διακριτικές επαφές με «υψηλόβαθμα πρόσωπα στην κυπριακή κυβέρνηση».

Φοβέρισαν τη Ρωσία και τη Γαλλία
Το Ισραήλ κάνει λόγο για πιέσεις Τουρκίας προς μεγάλες εταιρείες
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Για σημαντικές διπλωματικές πιέσεις της Τουρκίας προς τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ώστε να μη συμμετάσχουν στον Β Γύρο Αδειοδότησης, μιλούν πληροφορίες του έγκυρου οικονομικού περιοδικού του Ισραήλ «Globes». Μάλιστα, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, σε περιπτώσεις ρωσικών και γαλλικών εταιρειών υπήρξε επίπτωση από τις πιέσεις, όχι όμως και στις κινεζικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται αναφορά σε αμερικανικές εταιρείες. Οι μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δεν ήταν και τόσο ελκυστικό το αποτέλεσμα της γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12». Η απειλή του «Ναμπούκο» και τα 30 δις κ. πόδια φυσικού αερίου που παίρνει από την Gazprom ετησίως η Τουρκία, αποτελούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Πάντως, όπως έγραψε ο «Φ», άλλος ρωσικός κολοσσός, φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις ίδιες πιέσεις.
Το γεγονός αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σειράς εταιρειών του Ισραήλ που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη διεκδίκηση «Οικοπέδων» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είτε μόνες τους είτε σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες, ερμηνεύουν οι Ισραηλινοί, γεγονός που αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο προδιάθεσης υποστήριξης των συμφερόντων του Ισραήλ στις εν λόγω αναφορές. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ισραηλινές εταιρείες, είναι ότι στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν σε αναπτύξεις κοιτασμάτων στη γειτονική θαλάσσια περιοχή της λεκάνης της Λεβαντίνης, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά τη γεωλογία και τα δεδομένα της πανομοιότυπης περιοχής των «Οικοπέδων» της Κύπρου. Σύμφωνα με την «Globes», εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον για κυπριακά «Οικόπεδα» δείχνει το τελευταίο διάστημα ο μεγιστάνας στον τομέα ενέργειας του Ισραήλ Οφερ Νιμρόντι, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτεται ότι το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε διακριτικές επαφές με «υψηλόβαθμα πρόσωπα στην κυπριακή κυβέρνηση». Εταιρείες του ιδίου συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Μyra» και «Sarah». Άλλες ισραηλινές εταιρείες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, είναι η Dor Αlon (κατέχει το 4% του «Τamar»), η Εpsilon Sigma (που συμμετέχει στον πυρηνικό σταθμό της χώρας), η Ιsramco Ltd, η Μodiin Εnergy LΡ και η ΑΤΡ Corporation. Επίσης, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή (πιθανότατα σε συνεργασία με τη Νoble) της DelekGroup του επίσης μεγιστάνα Γιτσιάκ Τσιούβα που συμμετέχει έμμεσα με το 30% και στο «Οικόπεδο 12».

«ΜΠΛΟΚΑΡΕ» Ο ΟΜΗΡΟΣ
Η διαδικασία γεώτρησης από την πλατφόρμα «Ομηρος» (Νoble Ηomer Ferrington) στο «Λεβιάθαν», για εξεύρεση κοιτάσματος πετρελαίου κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχει σταματήσει. Αν και το γεωτρύπανο έφτασε σε μεγάλο βάθος και σχεδόν να ολοκληρώσει το έργο του, βρήκε ισχυρές πιέσεις που δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει. Συγκεκριμένα σταμάτησε σε βάθος 21.400 ποδών λόγω των ισχυρών πιέσεων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της γεώτρησης από το ίδιο γεωτρύπανο. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται ότι η Νoble Εnergy, θα εξασφαλίσει άλλο κατάλληλο για την εργασία αυτή γεωτρύπανο.
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου