Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

by olympiada

Από τον Πετροβούβαλο

Ένα από τα δημοφιλή στους διαφημιστές μέσα χειραγωγήσεως μαζών είναι η προβολή ενός προϊόντος, συνοδευόμενου από εκφράσεις θαυμασμού.

Μεταφερόμενο στο διαδίκτυο, την πολιτική «αγορά» και ειδικότερα σε ιστοχώρους όπου επιτρέπεται ή «επιτρέπεται» ο σχολιασμός, το κόλπο γίνεται ως εξής: Είστε πολιτικός και αναρτάτε ένα άρθρο που ακολούθως φροντίζετε να «πνιγεί» στα σχόλια αποθεώσεως και θαυμασμού (γι αυτό είναι οι φίλοι άλλωστε). Αν ο χώρος που το έχετε αναρτήσει είναι «ελεγχόμενος», έχει καλώς: Ενδείκνυται να «εμφανιστείτε» κι εσείς και να επιδείξετε ακόμη και μετριοφροσύνη, υποδυόμενος τον δεκτικό σε κριτική πολιτικό. Αν δεν είναι «ελεγχόμενος» (όπως το Olympia.gr για παράδειγμα), τότε απαγορεύεται ρητά και για λόγους προφανέστατους να εμφανιστείτε. Αφήνετε τη δουλειά στους φίλους σας και επενδύετε στο πλήθος τους και στον όγκο/επιμονή του σχολιασμού τους.

Αυτή η μέθοδος θα φάνταζε στην προ κατοχής εποχή σαν μέρος μιας «επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας», «έξυπνου πολιτικού μάρκετινγκ» και μία ακόμη επίδειξη ισχύος των «επαγγελματιών» απέναντι στους πελάτες τους και στο πλήθος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό πως το διαδίκτυο είναι το απόλυτο μέσο ελεύθερης διαβουλεύσεως. Ακόμη και πολιτευτές των παρατάξεων που δημιουργηθήκαν από την ανάγκη πολιτικής αντιστάσεως στη λαίλαπα των δοσίλογων πολιτικών, το αντιμετωπίζουν σαν κοτέτσι, προσφερόμενο για «πολιτικό μάρκετιγκ».

Για εμένα προσωπικά, αυτή η θλιβερή μέθοδος αποτελεί προσβλητική υποτίμηση της νοημοσύνης μου, πολιτικό κρετινισμό και περιφρόνηση.

Οι εκλογές, παρά την υπονόμευσή τους από τους μεταπολιτευτικούς νόμους, παραμένουν δημοκρατική διαδικασία. Εφόσον έχουμε αποδεχθεί να πορευθούμε δημοκρατικά, η ενίσχυση τη Δημοκρατίας και κατ' επέκτασιν του διαλόγου με τους πολιτευτές είναι εκ των ουκ άνευ. Ο βαθμός ελλείψεως αντοχής στην κριτική, καταδεικνύει τον βαθμό περιφρονήσεως των πολιτών από τους επίδοξους ηγέτες τους. Ο παρουσιασμένος ως θέσφατο μονόλογος φαντάζει ήδη και όσο περνά ο καιρός θα φαντάζει όλο και περισσότερο γελοίος στην εποχή της εξαπλώσεως του διαδικτύου.

Το σπέρμα της δημοκρατικής αποτυχίας και κατ' επέκτασιν της αποτυχίας επιτεύξεως των Εθνικών μας σκοπών σε δημοκρατικό περιβάλλον βρίσκεται ακριβώς εδώ, στην υποτίμηση και στην περιφρόνηση προς τους πολίτες.

Επιστρέφονται αμφότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου