Ετικέτες

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Σενάριο για Διάλυση της Βοσνίας


Σενάριο για Διάλυση της Βοσνίας




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης καταγράφονται σε έκδοση του ιδρύματος Φρήντριχ Έμπερτ με τίτλο «Βοσνία – Ερζεγοβίνη 2025: σενάρια για μελλοντικές εξελίξεις». Μεταξύ των διαφόρων εκδοχών υπάρχει και το ενδεχόμενο διάλυσης της χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2020 οι γειτονικές χώρες της Βοσνίας (Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) θα έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ η Βοσνία «παραμένει απομονωμένη εξαιτίας των ανεπίλυτων εθνικών θεμάτων». 
Μετά το 2015, όπως εκτιμούν οι συντάκτες του σεναρίου «η διεθνής κοινότητα αλλά και οι ίδιες οι κοινότητες της Βοσνίας αντιλαμβάνονται ότι μια ειρηνική διάλυση, όπως συνέβη σε μερικές άλλες χώρες, συνιστά τη μοναδική δυνατή λύση. Εντείνεται η απογοήτευση των πολιτικών εκπρόσωπων των Μπόσνιακ και τηςπλειοψηφίας των Μπόσνιακ εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών να παραμείνει η χώρα ενωμένη και συμβιβάζονται με την εξέλιξη αυτή». 

Στη συνέχεια, «η ΕΕ, η Ρωσία και η Τουρκία συμφωνούν στη διάλυση της Βοσνίας και συγκαλούν τη διάσκεψη Ντέιτον-2 το 2022, η οποία καταλήγει στη Συνθήκη Διάλυσης, που υπογράφουν οι ηγέτες των τριών συστατικών εθνικών οντοτήτων, ενώ ένα κομμάτι των Μπόσνιακ δυσαρεστημένο από τη συμφωνία, παίρνει μέρος σε ταραχές» αναφέρεται στο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου