Ετικέτες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΖΕΙΜΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Χάκερ κατά ΝΑΤΟ μέσω Facebook

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΖΕΙΜΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Χάκερ κατά ΝΑΤΟ μέσω Facebook

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Observer», έχουν ενορχηστρωθεί από την Κίνα και οι χάκερ είναι «ηλεκτρονικοί κατάσκοποι». Συναγερμός στη Συμμαχία, που έκλεισε συμφωνία 47 εκατ. ευρώ με εταιρεία ασφαλείας για να «θωρακιστεί»

Στόχος συντονισμένων επιθέσεων και συνεχών παρενοχλήσεων από χάκερ μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει γίνει ο Ελληνοαμερικανός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Οι επιθέσεις αυτές, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Observer» (κυριακάτικη έκδοση της «Guardian») σε σχετικό δημοσίευμά της επικαλούμενη πηγές, είναι ενορχηστρωμένες από την Κίνα και οι χάκερ είναι «ηλεκτρονικοί κατάσκοποι».

Πολλές από αυτές τις επιθέσεις είχαν στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες για τον ναύαρχο Σταυρίδη αλλά και για ευαίσθητα στρατιωτικά θέματα της Συμμαχίας. Για να το πετύχουν αυτό οι χάκερ δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ στο Facebook με το όνομα του ίδιου του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και έρχονταν σε επαφή με άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου του, με συνεργάτες του και με φίλους.

Αναλυτές
Αν και επισήμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ δεν κάνει λόγο για Κινέζους χάκερ, αρκετοί αναλυτές και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβεται η Κίνα.

Τα τρία στοιχεία που δείχνουν ότι τις ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών αξιωματούχων ενορχηστρώνει κάποιο κράτος είναι ο μεγάλος αριθμός τους, η πολυπλοκότητά τους, αλλά και η διάρκεια της «εκστρατείας», που στην περίπτωση του Σταυρίδη φτάνει τα δύο χρόνια.

Η υπόθεση αυτή έχει κινητοποιήσει τους αξιωματούχους ασφαλείας της Συμμαχίας και, όπως έγινε γνωστό, πλέον το ΝΑΤΟ έχει τακτική επαφή με τους διαχειριστές του Facebook ούτως ώστε οι ψεύτικες σελίδες να εντοπίζονται γρηγορότερα και να διαγράφονται μέσα σε 24 με 48 ώρες από τη δημιουργία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του για το κίνδυνο να πέσουν θύματα χάκερ που να προσποιούνται ότι είναι αυτοί στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Γι' αυτό έχει κλείσει συμφωνία με μια εταιρεία ασφάλειας ύψους 47 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα υπολογιστικά συστήματα των κεντρικών γραφείων του, αλλά και σε άλλα 50 σημεία ενδιαφέροντος της Συμμαχίας στην Ευρώπη. Η υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων έχει ανησυχήσει κυρίως τις ΗΠΑ αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το προφίλ του
Ο ναύαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζέιμς Σταυρίδης ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη το 2009 και είναι ο πρώτος αξιωματούχος του Ναυτικού που τοποθετείται σε αυτήν τη θέση. Είναι γεννημένος το 1955 και η σταδιοδρομία του στο αμερικανικό Ναυτικό ξεκίνησε το 1976 και έκτοτε έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις υπηρετώντας σε αποστολές στην Αϊτή, στη Βοσνία και στο Ιράκ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου