Ετικέτες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έρευνα στο Ντιγιάρμπακιρ για αγνοούμενους Ελληνοκύπριους


ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΜΑΡΤΊΟΥ 2012

Έρευνα στο Ντιγιάρμπακιρ για αγνοούμενους Ελληνοκύπριους

Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινουλίου, Έλμαρ Μπροκ, το αίτημα της Κύπριας ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους να διερευνηθεί το ενδεχόμενο, οι τριάντα οκτώ σκελετοί, που βρέθηκαν στις φυλακές του Ντιάρμπακιρ στην Τουρκία, να ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους, από την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Μπροκ ζήτησε από την εισηγήτρια για την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας Ρία Όμεν, να διευθετήσει συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ για να συζητήσει και να διερευνήσει το θέμα.Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι οι σκελετοί βρέθηκαν με σφαίρες εννέα χιλιοστών στο κεφάλι, γεγονός που παραπέμπει σε εκτελέσεις.Επισήμανε, δε, ότι με βάση τις εξετάσεις DNA, οι σκελετοί δεν ανήκουν ούτε σε Τούρκους ούτε σε Κούρδους πολίτες.

Στις συγκεκριμένες φυλακές, είπε η κ. Θεοχάρους, υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν μεταφερθεί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι μετά την εισβολήτου 1974. «Αντιλαμβάνεστε την αναστάτωση που υπάρχει στην Κύπρο» παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποφάσεις τους, έχουν καλέσει κατ΄επανάληψη την Άγκυρα να παράσχει πληροφορίες, από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να επιτρέψει έρευνα στην Τουρκία από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου