Ετικέτες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το δίλημμα του Ισραήλ και οι τρεις επιλογές των ΗΠΑ


Το δίλημμα του Ισραήλ και οι τρεις επιλογές των ΗΠΑ

undefined
Ο George Friedman σε ανάλυση του στο STRATFOR γράφει για τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Σύμφωνα με τον George Friedman θεωρείται δεδομένο το γεγονός πως το Ιράν θα προσπαθήσει να φέρει υπό την επιρροή του το Ιράκ και διαμέσου Συρίας και Χεζμπολάχ να δημιουργήσει ένα ευρύτερο τόξο επιρροής ώστε να ηγηθεί στο Μουσουλμανικό κόσμο της περιοχής.

Το Ισραήλ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: Η πρώτη επιλογή είναι η υποστήριξη παραμονής του Άσαντ στην εξουσία με το αρνητικό αποτέλεσμα, ότι αν αυτό τελικώς επιτευχθεί, στο μέλλον θα συμπλέει απόλυτα με τις αποφάσεις του Ιράν. Η δεύτερη επιλογή είναι η πτώση του Άσαντ, με το κίνδυνο ωστόσο να αναλάβει τη νέα ηγεσία η Μουσουλμανική αδελφότητα που ουσιαστικά συγκαταλέγεται στο λεγόμενο και ριζοσπαστικό Ισλάμ και θα απομονώσει ακόμη περισσότερο το Ισραήλ. Μπροστά στο δίλλημα αυτό, το Ισραήλ αποφάσισε να επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, που μπορεί να περιλαμβάνει μελλοντικούς κινδύνους για το ίδιο, αλλά ως εκ τούτου εμποδίζει την προοπτική να ηγηθεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από το Ιράκ έχουν τις ακόλουθες τρεις επιλογές:
Η πρώτη επιλογή είναι να αποδεχτούν τις εξελίξεις όπως αυτές έρχονται - να πάψουν να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στη Μέση Ανατολή - και άσχετα με το πόσο πικρό είναι, να μάθουν να ζουν με αυτό.
Η δεύτερη επιλογή είναι να συμφωνήσουν με το Ιράν όσο επώδυνο και δαπανηρό μπορεί να αποδειχτεί. Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το Ιράν θα αποδεχόταν ποτέ μια τέτοια πρόταση. Απεναντίας οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του να μην συμφωνήσει.
Η τρίτη επιλογή είναι η απευθείας ένοπλη σύγκρουση. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δείχνει ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο με συνέπεια οι ΗΠΑ να ποντάρουν στη πτώση Άσαντ ώστε το Ιράν να μην επιτύχει τον πρώτο στόχο του.
Η κατάσταση κρίνεται ως ρευστή και επικίνδυνη. Η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση σε συνδυασμό με εκείνη των ΗΠΑ, δημιουργούν μία συστημική κρίση που έχει να κάνει περισσότερο με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Βαδίζουμε πια προς την τελευταία φάση του έργου που ξεκινά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου