Ετικέτες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Συρία-Τουρκία: Έπεσαν οι μάσκες ...



ΚΥΡΙΑΚΉ, 20 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Συρία-Τουρκία: Έπεσαν οι μάσκες ...

Τουλάχιστον τώρα είναι σαφές: οι Σύροι Αδελφοί Μουσουλμάνοι  είναι πρόθυμοι να δεχθούν μια «παρέμβαση» της Τουρκίας στη χώρα καταγωγής τους. Το δήλωσε ο εξόριστος ηγέτης της Αδελφότητας Μοχάμεντ Ριάντ Σαφκά, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο συριακός λαός θα δεχθεί περισσότερο μια παρέμβαση από την Τουρκία, παρά από τη Δύση, προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι (...) Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία επειδή είναι γείτονας μας» . Βεβαίως, η Τουρκία είναι γείτονας της Συρίας, και αυτή η γειτνίαση της επιτρέπει ήδη να εξετάσει το ενδεχόμενο να κόψει τη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή τη χώρα (βλέπε την ανάρτηση μας «Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής vs Λώρενς της Αραβίας».

Μια φυγή προς τα εμπρός που μπορεί να πάει πολύ μακριά
Για να πούμε την αλήθεια, δεν περιμέναμε περισσότερα από τους Σύριους Αδελφούς Μουσουλμάνους,  όπως άλλωστε και από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ)  του οποίου είναι η κυρία συνιστώσα.
Μοχάμεντ Ριάντ Σαφκά, επικεφαλής της συριακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας:
Ο Αλλάχ είναι μεγάλος και ο Ερντογάν είναι ο Προφήτης του!
Ήδη, το ΣΕΣ έχει ζητήσει από την Άγκυρα να ορίσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή των συριακών συνόρων με την Τουρκία. Ο ηγέτης της συριακής Αδελφότητας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτή τη πληροφορία που δημοσίευσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, αλλά παραδέχθηκε ότι συζήτησε το θέμα «με αρκετές κυβερνήσεις (..) όλων των δυνατών μέσων για να σταματήσει η βία». Με λίγα λόγια, ζήτησε πόλεμο για να σταματήσει η βία. Απλό, έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί, και ο Θεός ξέρει ότι δεν είναι μόνο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που το σκέφτονται!

Ο Γλακιούν, επικεφαλής του ΣΕΣ
Μια  στρατιωτική «παρέμβαση» της Τουρκίας στη Συρία σημαίνει διεθνοποίηση μιας περιορισμένης εσωτερικής σύγκρουσης, και όταν γράφουμε «διεθνοποίηση», δεν εννοούμε  να πάρουν φωτιά μόνο η Συρία και η Τουρκία. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά απαράδεκτη την ανακοίνωση του Μοχάμεντ Ριάντ Σαφκά.
Μήπως πιστεύει ο ίδιος και ο Ερντογάν μαζί του, ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα παραμένουν αδρανείς σε τέτοιου είδους επιθέσεις, ακόμη και αν ευλογείται από την  Χίλαρι Κλίντον και τον Αλαίν Ζυπέ;
Στη Μόσχα, ο Γλακιούν, ο επικεφαλής του ΣΕΣ, πληροφορήθηκε από τον Λαβρόφ τα όρια που δεν πρέπει να υπερβαίνουν. Πιστεύει λοιπόν, ότι τέτοιες δηλώσεις θα ενισχύσουν τη δημοτικότητα  της Αδελφότητας και του ΣΕΣ στη Συρία;

Τούρκικα κόλπα κατ' επανάληψη
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει αποκτήσει κάποια αξιοπιστία, μπορούμε να πούμε εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των σκληρών επεμβάσεων: Μια τέτοια ξεκίνησε πρόσφατα στη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Αλλά η Συρία δεν έχει πληγεί, όπως ο γείτονας και σύμμαχος Ιράκ, με μια de facto απόσχιση της κουρδικής μειονότητας της. 
Δεν βλέπουμε λοιπόν τον Τούρκο Πρωθυπουργό να περάσει στη πράξη. Ο ίδιος παρηγορείται από μια συνεχή λεκτική λογοδιάρροια: τη Πέμπτη 17/11, επιτέθηκε μάλιστα στη διεθνή κοινότητα, ένοχη κατά τη γνώμη του, που δεν  παρακολουθεί τη περίπτωση της Συρίας «με τη προσοχή και την ευαισθησία που της αξίζει». 
Μάλλον, κ. Ερντογάν, δεν βλέπουμε τα ίδια ΜΜΕ!

Παρά ταύτα, εκεί που συμφωνούμε με αυτόν τον νευρικό νεοθωμανο-ισλαμο-νεοσυντηρητισμό, είναι όταν ισχυρίζεται ότι η Συρία δεν βομβαρδίστηκε από τις χώρες της ανθρωπιστικής Δύσης «επειδή δεν είναι αρκετά πλούσια σε ενεργειακούς πόρους» σε αντίθεση με τη Λιβύη. 
Μήπως, κ. Ερντογάν, πρόκειται να οργανώσει η χώρα σας μόνη της μια τέτοια σταυροφορία για την «απελευθέρωση» της Συρίας; Όχι, φυσικά, γιατί η εκλογική δημοτικότητά σας θα έμπαινε κατ 'ανάγκη σε πολύ αμφίβολη περιπέτεια και από εκεί και πέρα όλες οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες σας θα κινδύνευαν να καταλήξουν στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Η τουρκική κυβέρνηση καταδικάζεται να ψάχνει άσσους στο μανίκι, όπως εξάλλου το ΝΑΤΟ και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Αυτό δεν κάνει την προσέγγισή τους λιγότερο κατακριτέα επί της ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου