Ετικέτες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ντάνι Αγιαλόν: «Θέλουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο»


Ντάνι Αγιαλόν: «Θέλουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο»

Η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών, που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα και τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη διήμερη επίσκεψή του, στην Αθήνα.

Ο κ. Αγιαλόν, που μιλώντας χθες το βράδυ σε Έλληνες δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι «όραμά μας, είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος». Παράλληλα, σημείωσε πως «η συνεργασία μας, θα αποδειχθεί επωφελής, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».Πρόκειται, μάλιστα, για τον πρώτο ξένο αξιωματούχο, που επισκέπτεται τη χώρα μας, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υφυπουργός,: «Βασικός στόχος του Ισραήλ, είναι καταστεί η Ελλάδα και η Κύπρος, κέντρα μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη. Άλλωστε, επανειλημμένως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ευρώπη, έχει ανάγκη από διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της».
Μέσα στους στόχους του Ισραήλ, όπως ειπώθηκε είναι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Κρήτης στην Ευρώπη, αλλά ούτε και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης, φυσικού αερίου, και όπως τόνισε ο κ. Αγιαλόν, «η κατασκευή του αγωγού είναι εξαιρετικής σημασίας».
Όλα τα παραπάνω εξετάζονται από ομάδες εμπειρογνωμόνων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Ισραήλ, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενο, της επόμενης συνάντησης του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας (G-to-G), το οποίο αναβλήθηκε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Αγιαλόν δήλωσε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει, πιθανότατα, στο Ισραήλ, το αργότερο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό, θα έχει η επίσκεψη, την επόμενη εβδομάδα, στο Ισραήλ, του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από τα σχέδια συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας δεν λείπει, βέβαια, και η Κύπρος. Το Ισραήλ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εκεί έρευνες, ενώ δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του κ. Αγιαλόν αυτή τη περίοδο, σε μια δηλαδή, ευαίσθητη συγκυρία, καθώς η Λευκωσία ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Ελλάδα προτίθεται να προκηρύξει έρευνες, σε περιοχές, νοτίως της Κρήτης.
Ο κ. Αγιαλόν, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως σε περίπτωση, που κάποιος απειλήσει τις έρευνες, που θα διεξαχθούν στην περιοχή «θα κάνουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε», όμως, υπογράμμισε πως δεν πιστεύει πως κάποιος θα μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το Ισραήλ την νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, ο υφυπουργός Εξωτερικών απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει στο δεύτερο σκέλος, όμως ξεκαθάρισε πως όποια κυβέρνηση και εάν έχει η Ελλάδα, το Τελ Αβίβ αναμένει, «να προχωρήσουν κανονικά» τα κοινά σχέδια των δύο χωρών, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας, των επιστημών και της παιδείας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου