Ετικέτες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Προοίμιο εξέγερσης το μαζικό χτύπημα του P KK.


Προοίμιο εξέγερσης το μαζικό χτύπημα του P KK.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 21, 2011
undefined
Στο πόδι είναι ολόκληρη η Τουρκία από χθες το πρωί μετά την αιματηρή επίθεση του PKK στο Χακάρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 18. Ο τουρκικός στρατός άρχισε αμέσως επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, ενώ οι ελπίδες για επίλυση του Kουρδικού άρχισαν να μειώνονται. O Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

«Είναι καθαρή δολοφονία. Με αυτή την επίθεση κήρυξαν πόλεμο», σχολίαζε χθες ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις. Η επίθεση, η τέταρτη πιο αιματηρή στην ιστορία της Τουρκίας, έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και αυτή τη φορά το PKK ακολούθησε νέα τακτική. Ομάδα 200 μελών του επιτέθηκε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία αιφνιδιάζοντας τον τουρκικό στρατό. Οι μάχες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης οπότε τα μέλη του PKK άρχισαν να επιστρέφουν στο Βόρειο Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός τους ακολούθησε αρχίζοντας χερσαία και από αέρος επιχείρηση, όπου σκοτώθηκαν 23 μέλη του PKK. Παράλληλα τούρκοι πολίτες άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται για την επίθεση, ακόμη και έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα. Γυναίκες και ηλικιωμένοι πήγαιναν στις στρατιωτικές μονάδες και ζητούσαν να στρατολογηθούν. «Θέλουμε κι εμείς να πολεμήσουμε, πάρτε μας κι εμάς στον στρατό», έλεγαν. Στα μπαλκόνια πολλοί τούρκοι πολίτες ανήρτησαν τουρκικές σημαίες, ενώ στο twitter υπήρξε βομβαρδισμός μηνυμάτων εναντίον του PKK και του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Οτζαλάν.
Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσαν τις επίσημες επισκέψεις τους στο Καζαχστάν και τη Σερβία αντίστοιχα. «Αυτή η επίθεση δεν θα μας βγάλει από τον δρόμο μας», δήλωσε ο Ερντογάν, εννοώντας ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για νέο Σύνταγμα, το οποίο θα επιλαμβάνεται και του κουρδικού προβλήματος.
Ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, αλλά η αντιπολίτευση του ζήτησε να παραιτηθεί, ενώ ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το φιλοκουρδικό κόμμα BDP με γραπτή ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και το PKK να σταματήσει πια ο πόλεμος. «Λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στον πόλεμο αυτό», αναφέρει ο ηγέτης του κόμματος στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η ειρήνη είναι αναγκαία όσο ο αέρας και το νερό. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν έντονα το BDP για τη στάση του. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Χαμπέρτουρκ» Φατίχ Αλτάιλι διατύπωσε την άποψη ότι το φιλοκουρδικό κόμμα πρέπει να διοργανώσει ειρηνικές συγκεντρώσεις κατά του PKK. «Κάθε μέρα φωνάζουν για ειρήνη. Ας δούμε την επιθυμία τους για ειρήνη», είπε ο Αλτάιλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου