Ετικέτες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Βολές κατά πάντων από τον Γκρούεφσκι για το ζήτημα του ονόματος


Βολές κατά πάντων από τον Γκρούεφσκι για το ζήτημα του ονόματος


Βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέρους της Διεθνούς Κοινότητας για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και κατά της χώρας μας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ». Ο Γκρούεφσκι ισχυρίσθηκε ότι το πρόβλημα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ανέφερε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει υπερπροσπάθειες για την υλοποίηση τους, αλλά το θέμα του ονόματος.

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες του Γκρούεφσκι, αποτέλεσε η πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που συνέταξε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Οκτωβρίου, διαπίστωσε αδυναμία της χώρας να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ υποστήριξε ότι η «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της Διεθνούς Κοινότητας να ασκούνται πιέσεις» στη χώρα του αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας, είναι λανθασμένη και δεν πρόκειται να αποφέρει το επιδιωκόμενο, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».
«Πιστεύουν ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό – ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι, τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι κι αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και έγιναν για το θεαθήναι και μόνο.
«Η Αθήνα δεν έχει κανένα συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω ενός λογικού συμβιβασμού και θα συνεχίσει να πουλάει το παραμύθι ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες και επιθυμεί σφόδρα την επίλυση της εκκρεμότητας και ότι είμαστε κοντά σε λύση και άλλα τέτοια. Με την τακτική της αυτή, η Ελλάδα, επιδιώκει να μεταφερθεί όλη η πίεση προς εμάς», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.
Ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι έπειτα από ένα ή δύο χρόνια η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα βρίσκονται πιο μακριά από τη λύση απ’ ό,τι τώρα και ότι το ζήτημα αυτό δεν λύνεται δια της ισχύος. «Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει: ‘Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι’», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρούεφσκι.
Ανέφερε ακόμη ότι η κριτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ είναι «αβάσιμη» και στοχεύει στην «προετοιμασία του εδάφους» για ενδεχόμενη απόσυρση της σύστασης της Επιτροπής, του χρόνου, αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.
«Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε», σημείωσε.
Οι αναφορές του Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου