Ετικέτες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τουρκική απειλή κατά της ΑΟΖ της Κύπρου


Τουρκική απειλή κατά της ΑΟΖ της Κύπρου

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.
Η ΚΔ είναι αναγκαίο να συντάξει και εφαρμόσει ενεργειακή στρατηγική με στόχο την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση του φυσικού αερίου Οι βασικές πτυχές της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής σε βάρος της ΑΟΖ της ΚΔ εκτιμάται ότι είναι: Στόχος: Αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ και σφετερισμός από την Τουρκία μεγάλου μέρους της ΑΟΖ της Κύπρου.Μέσα: Διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά.


Τρόπος: Δημιουργία de facto κατάστασης, με διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες, σε συνδυασμό με εφαρμογή προγράμματος παράνομων ερευνών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της ΚΔ, για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στο διπλωματικό πεδίο η Τουρκία εκτοξεύει απειλές κατά της ΚΔ και με θράσος την καταγγέλλει στα ΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποκτήσει διεθνή ερείσματα για την υποστήριξη των θέσεών της, που εξόφθαλμα αντίκεινται προς τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών του 1982.

Στο στρατιωτικό πεδίο, κινητοποίησε δύναμη του πολεμικού ναυτικού της στην Ανατολική Μεσόγειο και προβαίνει σε επίδειξη δυνάμεως, ασκήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ χωρίς να ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία δέσμευσης περιοχών στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο, συνοδεία σκαφών, που ενεργούν παράνομα έρευνες στην ΑΟΖ της ΚΔ προς όφελος της Τουρκίας, παρεμπόδιση ερευνών της ΚΔ στο θαλάσσιο χώρο της δυτικά της Πάφου (δυτικά του μεσημβρινού 32°16΄ 18’’A).

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ καταπατούνται βάναυσα από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, που εγκαταστάθηκε κυριολεκτικά σε οικόπεδα της ΑΟΖ της ΚΔ, και προστατεύει τις παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιεί εκεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θλιβερό και επικίνδυνο, όταν η κυβέρνηση της ΚΔ ενημερώνει τους πολίτες της ότι δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, αφού το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν εισήλθε στα χωρικά ύδατά της, παραβλέποντας ότι αυτά εκτείνονται και στα κατεχόμενα και ότι οι έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ΚΔ. Η ενέργεια της Τουρκίας παραβιάζει κατάφωρα τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και η πράξη της συνιστά επιθετική ενέργεια κατά της ΚΔ, η οποία νομιμοποιείται να καταγγέλλει την Τουρκία στην ΕΕ και όλα τα διεθνή φόρα.

Η ανεύρεση μεγάλων ενεργειακών αποθεμάτων στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πιθανότατα της Κύπρου, δημιουργούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Η ΚΔ είναι αναγκαίο να συντάξει και εφαρμόσει ενεργειακή στρατηγική (και όχι να ενεργεί αποσπασματικά, όπως συνήθως πράττει από ιδρύσεώς της, προς αντιμετώπιση θεμάτων υψίστης σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και ασφάλειά της) με στόχο την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση του φυσικού αερίου. Είναι όπλο, που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική και πολιτική κατάστασή της, καθώς και το γεωπολιτικό βάρος της στους κόλπους της ΕΕ και διεθνώς. Στα πλαίσια μιας τέτοιας στρατηγικής, είναι αναγκαίο να αναληφθούν, έστω και καθυστερημένα, οι παρακάτω δράσεις:

(1) Ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΚΔ με αναζωογόνηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα και εξοπλισμός του πολεμικού ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με πυραυλακάτους και άλλα αναγκαία μέσα.

(2) Πολιτική και στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ στη βάση σύγκλισης συμφερόντων, που δημιουργούνται με τη δυνατότητα συνεκμετάλλευσης των γειτνιαζόντων ενεργειακών αποθεμάτων τους και την κοινή απειλή από την Τουρκία. Το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει ομπρέλα προστασίας με τη στρατιωτική και πολιτική ισχύ του και η ΚΔ στο Ισραήλ τη μοναδική ίσως πύλη εξόδου του φυσικού αερίου προς την αγορά της Ευρώπης, αλλά και αεροναυτικές διευκολύνσεις προς το Ισραήλ που περιβάλλεται από εχθρικά καθεστώτα.

(3) Ενεργό συμμετοχή της ΚΔ στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, με προβολή της δυνατότητας δημιουργίας ενός νέου ενεργειακού άξονα (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - ΕΕ) που θα απεγκλωβίσει την Ευρώπη από το μονοπώλιο του ρωσικού φυσικού αερίου και θα περιορίσει τη σημασία του αγωγού NAMBUCO στον οποίο επενδύει τα μέγιστα η Τουρκία για να δημιουργήσει εξαρτήσεις στην ΕΕ και να εκβιάσει την είσοδό της στους κόλπους της ως πλήρες κράτος-μέλος. Ισχυρές χώρες της ΕΕ όπως Γαλλία και Γερμανία δυνατόν να αξιοποιηθούν πολιτικά στα πλαίσια συνεργασίας στον τομέα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, με οφέλη για όλα τα μέρη, ενίσχυση του περιβάλλοντος ασφάλειας και αντιμετώπιση από την ΚΔ των τουρκικών απειλών. Να ενεργοποιήσουμε την αλληλεγγύη της ΕΕ, αφού έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο για να ανακόψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει αρχικά de facto κατάσταση στην ΑΟΖ μας και ακολούθως να τη μετατρέψει σε de jure (ό,τι πράττει στο Αιγαίο).

(4) Άμεση ενέργεια προς κάλυψη του κενού που υπάρχει στον θαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ της ΚΔ, δυτικά και βόρεια της Κύπρου όπου δεν υπάρχει οριοθέτησή της. Στο χώρο αυτό η ΚΔ δεν έχει καθορίσει τα ακριβή θαλάσσια όρια της ΑΟΖ της. Επείγει να γίνει, μονομερώς, ανακήρυξη από την ΚΔ τών θαλάσσιων ορίων της ΑΟΖ της στην περιοχή αυτή, με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής, να ενημερωθούν επίσημα τα ΗΕ και να δημοσιοποιηθεί διεθνώς η διακήρυξή μας. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή με τα γειτονικά κράτη θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο με συμφωνία μεταξύ τους.

Ανεξάρτητα τού εάν υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης ή όχι, η ανακήρυξη ΑΟΖ καθορισμένων θαλάσσιων ορίων, είναι πράξη αναγκαία για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και δεν αντίκειται προς τις διατάξεις της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο των θαλασσών, που υπέγραψε η ΚΔ, ενώ η Τουρκία αρνείται να το πράξει. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει στον χώρο αυτό, με ενέργειες καταπάτησης των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΚΔ. Το κενό αποδυναμώνει και το νομικό οπλοστάσιο της ΚΔ, όταν παρεμβαίνει προς ξένες χώρες (π.χ. Νορβηγία) για τις πείσει να απέχουν από τη συμμετοχή σκαφών τους σε έρευνες προς όφελος της Τουρκίας, που αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομες.
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/431172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου