Ετικέτες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ανάκτηση ιθαγένειας από Ελληνοεβραίους Αποκατάσταση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Ανάκτηση ιθαγένειας από Ελληνοεβραίους Αποκατάσταση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

-«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιζώντες του Ολοκαυτώματος οι οποίοι απώλεσαν την ιθαγένειά τους όταν εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους στη δεκαετία του ΄30, δύνανται να την ανακτήσουν, μετά από την πρόσφατη ψήφιση νόμου, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της Ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ». Η Jerusalem Ρostδημοσίευσε άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4018/2011 αρ 13 «περί αποκατάστασης θυμάτων Ολοκαυτώματος που κατείχαν στο παρελθόν την ελληνική ιθαγένεια.» Επισημαίνεται ότι βάσει δηλώσεων της εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας, τρεις εκπρόσωποι των επιζώντων, οι οποίοι είχαν απολέσει την ιθαγένειά τους, επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και υπέβαλαν επίσημα αίτηση για απόκτηση ελληνικών διαβατηρίων.

Η ψήφιση του νόμου συνεζητείτο από την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο, σε συνάντησή του με επιζώντες του Ολοκαυτώματος δήλωσε ότι θα εξετάσει και την περίπτωση επιστροφής των ελληνικών διαβατηρίων στους απογόνους των Εβραίων που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια τη δεκαετία του 1930.

Μεταξύ αυτών που έφυγαν από την Ελλάδα υπήρχαν εκατοντάδες λιμενεργάτες από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατασκεύασαν το λιμάνι της Χάιφα. Ορισμένοι από τους απογόνους αυτών των εργατών, καθώς και απόγονοι των Ελλήνων επιζώντων του Ολοκαυτώματος επιθυμούν ιδιαίτερα να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, διότι έτσι θα έχουν το δικαίωμα να διαμένουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ επιθυμούν.

Προσφάτως, χιλιάδες Ισραηλινοί απέκτησαν ευρωπαϊκά διαβατήρια- κυρίως γερμανικά- βάσει της καταγωγής των γονέων τους. Οι Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος που βρίσκονται στο Ισραήλ υπολογίζονται περίπου στους 100.

Το θέμα των διαβατηρίων ανακινήθηκε εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εκπρόσωποι της Διάσκεψης των Προέδρων των Μειζόνων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων συναντήθηκαν με την ελληνική πολιτική ηγεσία, πριν τη μετάβασή τους στο Ισραήλ για την ετήσια συνδιάσκεψή τους.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου