Ετικέτες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Παραποιούν αποφάσεις του ΕΔΑΔ


Παραποιούν αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Ξανακτύπησε το ΡRΙΟ με κείμενο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το περιουσιακό 
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ

Επιχειρώντας ακόμα και αλλοίωση των ίδιων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κυπριακές υποθέσεις, το νορβηγικό κέντρο ΡRΙΟ επανέρχεται στο προσκήνιο με μελέτη που αφορά στο περιουσιακό και την οποία προτίθεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην 26 σελίδων ανάλυσή του το ΡRΙΟ επιχειρεί να μεταφέρει την τουρκική άποψη σ’ ό,τι αφορά στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ κι αυτό δεν είναι τυχαίο αφού σε αρκετά σημεία του κειμένου υιοθετούνται απόψεις που εξέφρασαν από κοινού οι Κουντρέτ Οζερσάι (σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου) και Αϊλά Γκιουρέλ (μία εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης).

Κινείται στη λογική ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου (και όσες ακολούθησαν μετά από αυτή) δημιούργησε μια στρέβλωση στο περιουσιακό, η οποία κατά τους αναλυτές του ΡRΙΟ διορθώθηκε στη συνέχεια με την απόφαση Δημόπουλος.

Το πρώτο σημείο που δείχνει διάθεση παραποίησης δεδομένων είναι η αναφορά ότι «στην Λοϊζίδου το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) δεν μπορεί νόμιμα να αναλάβει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες» λόγω του ότι δεν τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Τόσο στη συγκεκριμένη απόφαση όσο και σ’ όλες τις άλλες το ΕΔΑΔ τονίζει πως για ό,τι συμβαίνει στο ψευδοκράτος αποκλειστική ευθύνη φέρει η Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο συγγραφείς του κειμένου Ρόντρι Γουίλιαμς (ειδικός σε θέματα αποκατάστασης περιουσιών και εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βοσνία 2000-04) και Αϊλά Γκιουρέλ ερμηνεύουν την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Δημόπουλος κατά τρόπο που εγείρει αρκετά ερωτηματικά. Υποστηρίζουν ότι στην απόφαση του το ΕΔΑΔ δίνει πολύ σημαντικά δικαιώματα στο σημερινό χρήστη των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Ακόμα υποστηρίζουν ότι στη Δημόπουλος το Δικαστήριο διαγράφει την ε/κ θέση ότι οι περιουσίες τους θεωρούνται «οικίες» ώστε να προστατεύονται από τη Σύμβαση και ότι προστατεύει τον σημερινό χρήστη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης νέων δυσανάλογων λαθών από τυχόν μαζικές μετακινήσεις των σημερινών χρηστών των περιουσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα υποστηρίζοντας ότι είναι όργανο του ψευδοκράτους ενώ το ΕΔΑΔ το θεωρεί ως τουρκικό. Κι επειδή η ετοιμασία του κειμένου δεν είναι άσχετη με μια προσπάθεια να ωθήσουν περισσότερους Ε/κ να πάνε στην «επιτροπή», εκφράζεται η άποψη ότι «οι ελληνοκυπριακές Αρχές θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τη υφιστάμενη στάση τους και να ενθαρρύνουν αιτητές να σπεύσουν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού».

Οι σχέσεις σχεδίου Ανάν και «επιτροπής»
ΤΟ ΡRΙΟσυνέδεσε την παρουσία του στην Κύπρο με τις προσπάθειες ωραιοποίησης του σχεδίου Ανάν το 2004. Και φροντίζει με τη νέα έκθεσή του να επαναφέρει στη μνήμη των αναγνωστών συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που αφορούν στο περιουσιακό. Υποστηρίζεται πως οι αποφάσεις της «επιτροπής» κινούνται σε μεγάλο βαθμό στη λογική των προνοιών του σχεδίου Ανάν και κυρίως σ’ ό,τι αφορά στις πρόνοιες που αφορούν στην αποκατάσταση περιουσίας, αποζημίωση ή ανταλλαγή.

Ακόμα αναφέρεται ότι η λογική του σχεδίου Ανάν στο περιουσιακό προσφέρει μια ισοζυγισμένη προσέγγιση σ’ ό,τι αφορά στα δικαιώματα των Ε/κ έναντι των δικαιωμάτων των υφιστάμενων χρηστών. Υπογραμμίζεται ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο εκκίνησης για συζήτηση του περιουσιακού στην παρούσα φάση των συνομιλιών.

Ωστόσο γίνεται παραδεκτό ότι η «επιτροπή» δεν μπορεί να προσφέρει λύση στο περιουσιακό, κυρίως λόγω του υπέρογκου ποσού θα εκαλείτο η Τουρκία να πληρώσει προκειμένου «να εξαγοράσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών». Γι’ αυτό και στο σημείο αυτό υποστηρίζεται πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου