Ετικέτες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ενισχύεται η βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ λόγω… Κίνας!


Ενισχύεται η βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ λόγω… Κίνας!

Στην ιστοσελίδα της People’s Daily Online, που αποτελεί όργανό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, υπήρξε έντονη συζήτηση για την αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η αεροπορική βάση στη νήσο ενισχύονταν κατασκευαστικά με νέα καταφύγια για τα αεροσκάφη, τα καύσιμα, τα πυρομαχικά και άλλα ζωτικά υποσυστήματα, ενώ μεταφέρθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52, πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.

Σύμφωνα με το GAO (General Accountability Office), το αντίστοιχο με Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρα μας, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι οι αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων στη Γκουάμ μέχρι το 2016 θα κοστίσουν 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, άλλα 4,3 δις συν άλλα 2,3 δις σε δάνεια, θα δώσει η Ιαπωνία, στα πλαίσια μεταφοράς των Αμερικανών Πεζοναυτών από την Οκινάουα.
Επιπλέον, η Αμερικανική Αεροπορία έχει επιπλέον κατασκευαστικά κόστη, για την ανάπτυξη παγκοσμίου κόμβου συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης, κρούσης και εναέριου ανεφοδιασμού, τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω ποσά.
Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η Γκουάμ θα παίξει καίριο ρόλο σε ένα πιθανό πόλεμο των ΗΠΑ με τη χώρα τους ή σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση στην Ταϊβάν ή στη χερσόνησο της Κορέας. Γεγονός είναι ότι η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, ενισχύοντας σημαντικά της ναυτικές της δυνάμεις.
Η ανακατανομή των αμερικανικών δυνάμεων και η στάθμευσή τους στη Γκουάμ, αποτελεί σοβαρή ένδειξη της προσπάθειας των ΗΠΑ να μην αφήσουν την Κίνα να ελέγξει την περιοχή και να καταστεί ένα ισχυρό ναυτικό ανοιχτών θαλασσών (blue water).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου