Ετικέτες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«50 χρόνια κολοβής ανεξαρτησίας»


«50 χρόνια κολοβής ανεξαρτησίας»

>Από τον αγώνα, στην τουρκανταρσία, το πραξικόπημα, την εισβολή, το σήμερα
Του Βάσου Λυσσαρίδη
Φωτογραφία
Ουπέροχος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ (55-59) δεν κατέληξε δυστυχώς στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εμπλοκή της Τουρκίας (με σχεδιασμό της Μ. Βρετανίας) στο Κυπριακό υπήρξε πλήγμα ενάντια στην πορεία του αγώνα μας. Στην τριμερή (Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) αντιτάχθηκε ο Μακάριος με την τότε εθναρχική του ιδιότητα. Έτσι φθάσαμε στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που ήσαν βασισμένες σε φυλετικές διακρίσεις, σε μεταποικιοκρατικές κηδεμονίες και με Σύνταγμα μη λειτουργικό που ήταν προβλεπτό ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδα και κρίσεις.
 
Η Μ. Βρετανία στόχευε να συντηρήσει την πολιτικοστρατιωτική της παρουσία (κυρίαρχες βάσεις) και η Τουρκία να αξιοποιήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στη νεο-οθωμανική της προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της την Κύπρο που θεωρούσε απαραίτητη στους σχεδιασμούς της να αποβεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Έτσι είχαμε την τουρκανταρσία που υπεκίνησε η Τουρκία και την απόσυρση των Τουρκοκυπρίων από τα πολιτειακά αξιώματα και την κυβερνητική υπηρεσία.
 
Η προσπάθεια να πείσει η Τουρκία ότι το καθεστώς ήτο συνεταιρικό και ο συνεταιρισμός διελύθη, άρα ο Μακάριος ήταν πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων και ο Κουτσιούκ των Τουρκοκυπρίων απέτυχε. Ο Ο.Η.Ε. και όλες οι κυβερνήσεις απεφάσισαν ότι υπάρχει μια Κύπρος και ένας πρόεδρος όλων των Κυπρίων, ο Μακάριος, και φυσικά οι επίγονοι. Αυτές οι θέσεις περί συνεταιρισμού δυστυχώς βρικολακιάζουν με ανοχή από δικής μας πλευράς.
 
Ο Μακάριος διαπιστώνοντας τη μη λειτουργικότητα του συστήματος πρότεινε τα γνωστά δεκατρία σημεία. Είναι παραλογισμός η προσπάθεια αιτιολόγησης της τουρκανταρσίας με βάση τα 13 σημεία. 
Από πότε προτάσεις (όχι μονομερείς αποφάσεις) οδηγούν σε κρίσεις; Οδηγούν σε αντιπροτάσεις και διάλογο. Στη συνέχεια είχαμε υλοποίηση του σχεδίου Κίσινγκερ. Ανατροπή του Μακάριου, εθνοκάθαρση και επιβολή μεταποικιοκρατικής λύσης. Έτσι είχαμε τη δραστηριοποίηση της εγκληματικής ΕΟΚΑ Β και τελικά την άμεση εμπλοκή της Χούντας με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
 
Η επιβίωση του Μακαρίου αποτελούσε ανεπιθύμητη εμπλοκή για τους ξένους σχεδιασμούς. Ακολούθησαν η πρόταση Κλίφορντ και οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση των πάγιων σχεδίων. Ο θάνατος του Μακαρίου θεωρήθηκε ότι υποβοηθούσε στην υλοποίηση αυτών των πολυκηδεμονικών σχεδίων.
 
Άρχισε η εκκόλαψη του σχεδίου Ανάν το οποίο φέρει και τη σφραγίδα δικών μας κυβερνητικών κύκλων.
 
Η επιδιαιτησία υπήρξε σφάλμα το οποίο αναγνωρίσθηκε. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων από τουρκικής πλευράς αποσκοπούσε στην εξάτμιση της επαναστατικότητας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην κηδεμονία της Τουρκίας με αίτημα την ενσωμάτωση στην Ε.Ε.
 
Τελικά προβλήθηκε το σχέδιο Ανάν το οποίο παρά τις προσδοκίες των ξένων απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και χρειάσθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να απαλείψουμε τις αρνητικές συνέπειες.
 
Παρά τη διαπίστωση του Μακαρίου στην τελευταία του ομιλία ότι ο διακοινοτικός διάλογος διέδραμε τη χρησιμότητά του και ότι οι μονομερείς παραχωρήσεις πέρασαν τα όρια ασφάλειας οι επίγονοι συνέχισαν και επί Βασιλείου μαρτυρήσαμε το αρνητικό φαινόμενο ο πρόεδρος (που είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων) να μετατραπεί σε συνομιλητή.
 
Πού βρισκόμαστε σήμερα; Συνεχίζεται ένας διάλογος. Πάνω σε ποια βάση; Θέλω να πιστεύω ότι το πρώτο ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ έχει περιθωριοποιηθεί. Η Τουρκία -μέσω Τουρκοκυπρίων- προτείνει ως βάση δυο λαούς, δυο κράτη, συνεταιρισμό, φυλετικό διαχωρισμό, εγγυητές, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων κ.τλ.
 
Η συζήτηση επί μέρους χωρίς ξεκαθάρισμα της βάσης είναι χωρίς περιεχόμενο. Οφείλουμε να προβάλουμε τη δική μας πρόταση.
 
Ποια; Το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (Σεπτ. 2009) που ανεξαρτήτως αδόκιμων ονοματολογιών προνοεί για ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και απαλλαγή από έποικους, εγγυητές και ξένη στρατιωτική παρουσία.
Έτσι περιθωριοποιούνται «οι γενναιόδωρες προτάσεις» που απορρίπτονται από την πλειοψηφία του λαού.
 
Άλλωστε αν θα υπήρχε λύση στη βάση αυτών των προτάσεων θα απερρίπτετο από τον λαό με όλες τις προβλεπτές συνέπειες. Είναι προτιμότερη η πρόληψη και η αλλαγή πορείας στη βάση του ανακοινωθέντος του Σεπτ., πράγμα που θα διασφαλίσει και την επιθυμητή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.
 
Αν συνεχισθεί η σημερινή πορεία οι συνέπειες θα είναι πολύ οδυνηρές.
 
Άλλωστε ποια η βάση των συνομιλιών όταν ο Έρογλου υπογράφει συμφωνία με την Τουρκία για την Α.Ο.Ζ.; Συμπρόεδρος; Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί η βάση των συνομιλιών.
 
Και αναφορικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών μας πηγών και την πειρατική προσπάθεια της Τουρκίας να επέμβει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της πειρατικής ενέργειας με έναρξη γεωτρήσεων αλλά να την καταγγείλουμε άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. στα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα και στα εθνικά κοινοβούλια με αίτημα τη λήψη μέτρων. * Ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
 
ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ο λαός να είναι ενήμερος και μέτοχος στη λήψη αποφάσεων. Κανένας δεν μπορεί να δρα κατ’ αντιπαράθεση προς τη λαϊκή θέληση. Να αγωνισθούμε με κοινούς στόχους. Να ενθαρρύνουμε την επαναστατικότητα των Τ/κ που απαιτούν δική τους φωνή χωρίς την κηδεμονία της Τουρκίας.Υπάρχουν προϋποθέσεις για μια νέα διορθωτική, διεκδικητική πορεία.
Αλλαγή πορείας τώρα ?Ταυτόχρονα να καταγγείλουμε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό. ?Να δημιουργήσουμε συμμαχίες. ?Να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα.?Να αναζωογονήσουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα. ?Να προχωρήσουμε σε άμεση αξιοποίηση όλων των ενεργειακών μας οικοπέδων σε συνεργασία με εταιρείες πολλών χωρών. ?Ευεργετική και η αφύπνιση των πολιτών οι οποίοι απαιτούν να έχουν φωνή και ρόλο. ?Δύσκολοι οι καιροί. Πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα αλλαγή πορείας που θα προβάλλει την ορθή υφή του Κυπριακού. ?Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν πρέπει να είναι η εκ των υστέρων συζήτηση γεγονότων, αποφάσεων και δεσμεύσεων. ?Να αξιοποιήσουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. ?Να αξιοποιήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα συμφέροντα χωρίς να εγκαταλείψουμε παραδοσιακές φιλίες που στηρίζονται σε αρχές (Παλαιστινιακό). 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 02/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου