Ετικέτες

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Χρυσοθήρας στο Κουρδιστάν ο «πιο μισητός άνθρωπoς»


Χρυσοθήρας στο Κουρδιστάν ο «πιο μισητός άνθρωπoς»

undefined
Του Στέλιου Μορφίδη
Έχουν περάσει σχεδόν 17 μήνες, από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Όμως, τα εκατομμύρια των Αμερικανών που επλήγησαν από τον οικολογικό Αρμαγγεδώνα, ακόμα προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Από την άλλη, ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ κατάφερε πολύ γρήγορα να πάρει πίσω τη ζωή του! Επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος (εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) Vallares, ο «πιο μισητός άνθρωπος στις ΗΠΑ», όπως τον χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά media, κυνηγάει πλέον ευκαιρίες στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ, με κεφάλαια της οικογένειας Ρότσιλντ.

Ο Τόνι Χέιγουορντ, στο κυνήγι των πετρελαίων του Κουρδιστάν, βρήκε σύμμαχο τον Μεχμέτ Εμίν Καραμεμέτ. Τον πλουσιότερο Τούρκο επιχειρηματία (ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε 11ετή φυλάκιση για το «σκάσιμο» τράπεζας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας), με προσωπική περιουσία 4 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes, και συμφέροντα στους υδρογονάνθρακες, στα media και στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι, οι δυο τους, την περασμένη εβδομάδα, έκλεισαν συμφωνία που ευελπιστούν να τους κάνει ακόμα πλουσιότερους.
Ο Καραμεμέτ συμφώνησε να συγχωνευτεί η Genel Energy International (εταιρεία έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου, με συμφέροντα στο Κουρδιστάν και θυγατρική της εταιρείας συμμετοχών του Cukurova Group), με την Vallares. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 2,1 δισ. δολ. (1,55 δισ. ευρώ), με αποκλειστική ανταλλαγή μετοχών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος πρωταθλητής -με την ονομασία Genel Energy Plc- στον πόλεμο που διεξάγεται για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών, σε μια περιοχή όπου ανακατανέμονται τα συμβόλαια υπό την ευθύνη των Κούρδων.
Η συμφωνία είναι απλή: Ο Καραμεμέτ προσφέρει τα πρώτα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου και ο Χέιγουορντ υπόσχεται ότι με τις γνωριμίες του θα πολλαπλασιάσει τα δικαιώματα. Εξάλλου, ο Χέιγουορντ, ως διευθύνων σύμβουλος της BP, πριν από δύο χρόνια, κατάφερε να «κλέψει» από τους Αμερικανούς -για χάρη της βρετανικής πολυεθνικής- το μεγαλύτερο συμβόλαιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (κοίτασμα Ρουμάιλα) στο Ιράκ μεταπολεμικά.
«Η περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Είναι, ουσιαστικά, η τελευταία ηπειρωτική πετρελαϊκή περιοχή όπου η έρευνα και η εξόρυξη μπορεί να γίνει εύκολα από ιδιωτικές εταιρείες», δήλωνε ο Χέιγουορντ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η περιοχή του Κουρδιστάν κρύβει ανεξερεύνητα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που φτάνουν τα 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου και τα 1,7 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου.
Το Κουρδιστάν πάντα ήταν στόχος για τους «πετρελαιάδες», λόγω των ανεξερεύνητων κοιτασμάτων που κρύβει στο έδαφός του. Ήδη λίγο πριν από την εξαγορά της Vallares, οι επίσης βρετανικές Hess Corp και Afren Plc επιχείρησαν να μπουν στην περιοχή μέσω συμμαχιών. Και αυτό την ώρα που φουντώνει η φημολογία ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον και της Κίνας.
«Πραγματικά, υπάρχουν πολύ λίγα ηπειρωτικά μέρη στον κόσμο με τέτοιες προοπτικές», σχολίαζε πρόσφατα ο Πολ Άθερτον, οικονομικός διευθυντής της Heritage Oil, που επίσης δραστηριοποιείται στην περιοχή. Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν έλειπαν τα προβλήματα, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Μέχρι πρόσφατα, οι εξαγωγές είχαν κολλήσει, λόγω της διαφωνίας της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, για το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα. Με βάση μια αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα λαμβάνει το 50% των εσόδων από το σύνολο του πετρελαίου που εξάγει, επιτρέποντας έτσι στις παραγωγούς εταιρείες να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους. Τα στελέχη του κλάδου περιμένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτή η συμφωνία να καταλήξει, με την ψήφιση σχετικού νόμου, στην ομοσπονδιακή βουλή στη Βαγδάτη.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές από την περιοχή στα 200.000 βαρέλια ημερησίως (από 175.000 που είναι σήμερα). Η Genel αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στο Κουρδιστάν, αντλώντας καθημερινά περίπου 41.000 βαρέλια. Διατηρεί το 44% του μεγάλου κοιτάσματος Τακ Τακ. Παράλληλα, θέλει να προχωρήσει σε επενδύσεις, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή στα 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τα επόμενα δύο χρόνια.
Το 1,35 δισ. στερλίνες (1,56 δισ. ευρώ) που κατάφερε να αντλήσει τον περασμένο Ιούνιο η Vallares από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, στο σχέδιο επέκτασης της Genel.
Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου