Ετικέτες

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Λιβύη: Τράβηξαν Σύρτη


Λιβύη: Τράβηξαν Σύρτη

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ παραμένουν στο επίκεντρο των στρατιωτικών αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη, καθώς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ) συνδέει τώρα το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης με την πλήρη κατάληψη των τελευταίων αυτών προπυργίων του Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως ανακοίνωσε ο Μουσταφά αλ Χούνι, μέλος του ΕΜΣ, που προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα να αμβλύνει τις εσωτερικές διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας, ο σχηματισμός κυβέρνησης αναβάλλεται «έως ότου επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση της χώρας». Τα βλέμματα στρέφονται λοιπόν στο πεδίο των μαχών, όπου οι δυνάμεις του ΕΜΣ εξακολουθούν να προσκρούουν στη σθεναρή αντσταση των κανταφικών.
Ομηροι και εκτελέσεις
Στη Σύρτη, οι εξεγερθέντες ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης, ενώ βρίσκονται σε επαφή με έναν πρεσβύτερο της φυλής του Καντάφι, ο οποίος διαπραγματεύεται μια εκεχειρία. Στο Μπάνι Ουαλίντ, οι δυνάμεις του ΕΜΣ προετοιμάζονταν χθες για νέα προέλαση εκτιμώντας ότι η τελική μάχη θα έρθει «μέσα στις επόμενες δύο ημέρες».
Το ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στις δύο αυτές πόλεις, επισημαίνοντας όχι μόνο τις ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και τις επιχειρήσεις των πιστών και μισθοφόρων του Καντάφι οι οποίοι «κάνουν περιπολίες στους δρόμους (…) πιάνοντας ομήρους και καταφεύγοντας σε εξωδικαστικές εκτελέσεις».
Κατά το συνταγματάρχη Λαβουά, εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στη Λιβύη, η συμπεριφορά των κανταφικών είναι «παράλογη» καθώς δεν έχουν καμία ελπίδα ν’ αντιστρέψουν την κατάσταση υπέρ τους. Ο Λαβουά δήλωσε εξάλλου ότι το ΕΜΣ έχει υπό τον έλεγχό του όλα τα αποθέματα χημικών όπλων του Καντάφι και συνεργάζεται με ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς για την καταστροφή τους.
Νέο μήνυμα Καντάφι
Οσο για τον ίδιο τον Καντάφι εμφανίστηκε για άλλη μια φορά μέσω μηνύματος διακηρύσσοντας ότι παραμένει στη χώρα του, όπου και επιθυμεί να πεθάνει ως μάρτυρας. Επαίνεσε τους μαχόμενους οπαδούς του δηλώνοντας ότι βρίσκεται κι εκείνος στο πεδίο της μάχης δίπλα στο λαό του, ενώ προέβλεψε ένα «αναπάντεχο σοκ» τις επόμενες ημέρες «για την κλίκα των πρακτόρων».
(Πηγές: Ασσ. Πρες – Γαλλικό – Ρόιτερ) - http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=313558

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου