Ετικέτες

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο σύνταγμα για την Τουρκία θέλει ο Ερντογάν από το πρώτο εξάμηνο του έτους


Νέο σύνταγμα για την Τουρκία θέλει ο Ερντογάν από το πρώτο εξάμηνο του έτους

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Σεπτεμβρίου 29, 2011
Την κατάρτιση νέου συντάγματος έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2012 έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως θα επιδιώξει για το σκοπό αυτό διακομματική συναίνεση.
Στην Τουρκία υπάρχει ευρεία πολιτική συμφωνία πάνω στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του συντάγματος, όμως προηγούμενες απόπειρες για την αναθεώρησή του είχαν ματαιωθεί από πολιτικές διενέξεις.

«Θα επικεντρωθούμε με εντατικούς ρυθμούς στο νέο σύνταγμα από την αρχή της νέας θητείας στο κοινοβούλιο. Ελπίζω πως γρήγορα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, θα έχουμε τελειώσει», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την ΠΓΔΜ όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου συνεχίζει να κυβερνά την Τουρκία για τρίτη διαδοχική θητεία, στις εκλογές του Ιουνίου δεν συγκέντρωσε αρκετές έδρες, ώστε να μπορεί να περάσει μονομερώς τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για το νέο θεμελιώδη νόμο της χώρας. Πιστεύεται ευρέως πως ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας με ένα προεδρικό, μια πρόταση που συναντά την αντίδραση όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι το Σάββατο, μετά τις θερινές διακοπές. Οποιαδήποτε αναθεώρηση του συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου