Ετικέτες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Foreign Policy: «Είναι οι ΗΠΑ εθισμένες με το πόλεμο;»


Foreign Policy: «Είναι οι ΗΠΑ εθισμένες με το πόλεμο;»


Το Foreign Policy δημοσίευσε στις 4 Απριλίου άρθρο του Stephen M. Walt, όπου αναλύει τις πέντε βασικές αιτίες, που κατά τη γνώμη του οι ΗΠΑ κάνουν συνέχεια «ηλίθιους» όπως τους χαρακτηρίζει πολέμους.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι πέντε αιτίες είναι οι ακόλουθες:
-         Απλώς γιατί μπορούν,
-         Γιατί δεν έχουν απέναντί τους και κανένα σοβαρό αντίπαλο,
-         Γιατί υπάρχει πάντοτε προσφερόμενη εθελοντική δύναμη
-         Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι κουτό
-         Το Κογκρέσο δεν ελέγχει τη κατάσταση
Απλώς γιατί μπορούμε…
Η όλη περίπτωση με τη χώρα μας (ΗΠΑ) μοιάζει ως εξής. Κάθεται ο Πρόεδρος Ομπάμα στο γραφείο του και έχει μπροστά του ένα κόκκινο κουμπί. Μπαίνει μέσα στο γραφείο του ένας υπάλληλος και του λέει. Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή κάπου στο πλανήτη συμβαίνει κάτι πολύ δυσάρεστο, που αν πατήσετε το «κόκκινο» κουμπί θα σταματήσει να συμβαίνει. Το πάτημα του κουμπιού, μπορεί να μας κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή ενδεχομένως και μερικά δισεκατομμύρια, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε γιατί θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε απλώς χρωστώντας περισσότερα. Σε περίπτωση που δεν πατήσετε το «κόκκινο» κουμπί θα συνεχίσουν να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι.
Δεν υπάρχει αντίπαλος…
Είναι ξεκάθαρο πως μετά τη πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ έγιναν το απόλυτο «αφεντικό» του πλανήτη. Πολύ νωρίτερα από όσο περιμένουμε, το αντίπαλο δέος θα έρθει από τη Κίνα και είναι κουτό να σπαταλάμε τη δύναμή μας την ώρα που τότε θα μας χρειαστεί. Πέρα αυτού, οι ΗΠΑ δεν πολεμούν στη χώρα τους αλλά πολύ μακριά από αυτή. Αν κάποιος αναφερθεί στις τρομοκρατικές ενέργειες δεν είναι αυτές που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ με την έννοια που φέρνουν τους άλλους λαούς που οι ΗΠΑ επιτίθενται.
Η οικονομία ωθεί πολλούς νέους σε εθελοντές στρατιώτες…
Ξεκάθαρα, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι εθελοντές στρατιώτες κανείς από τους Προέδρους των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να οργανώσει μια στρατιωτική επέμβαση σαν αυτή του Ιράκ, ή του Αφγανιστάν. Η οικονομία των ΗΠΑ ωθεί όλο και περισσότερους νέους στον στρατιωτικό εθελοντισμό με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα επάρκεια στον αριθμό που απαιτείται για τέτοιες επιχειρήσεις.
Το όλο σύστημα στις ΗΠΑ είναι κουτό…
Είτε δει κάποιος τους Ρεπουμπλικάνους, είτε τους Δημοκρατικούς, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά το ίδιο στο συγκεκριμένο θέμα. Στις ΗΠΑ υπάρχει ομάδα ανθρώπων που είναι πολύ υψηλά ιστάμενοι και ποτέ δεν πρόκειται να επωμιστούν το βάρος των λανθασμένων αποφάσεών τους.
Το Κογκρέσο δεν ελέγχει τη κατάσταση…
Θεωρητικά πριν ξεκινήσει ένας πόλεμος, πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ωστόσο ο εκάστοτε Πρόεδρος και μια ομάδα δικών του συμβούλων προσπερνάνε το Κογκρέσο και το Σύνταγμα ενημερώνοντας το επιλεκτικά.  
Παρακαλώ πολύ κατά την αναδημοσίευση να αναφέρετε την πηγή, και αν δεν έχετε αντίρρηση με σύνδεσμο (link) όπως είναι στο τέλος του κειμένου: Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου