Ετικέτες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τα άκουσε ο Ομπάμα


Τα άκουσε ο Ομπάμα

Υπέρμαχος των χειρισμών της χώρας του στην αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τάχθηκε χθες ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών για «συνενοχή ή ανικανότητα».

Μιλώντας ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου της χώρας, ο Γκιλάνι, επισήμανε ότι όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, περί διπλού ρόλου του Πακιστάν και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είναι άκρως παράλογα και ανειλικρινή, ενώ δεν έκρυψε και την ιδιαίτερη ενόχλησή του για το γεγονός ότι η έφοδος των αμερικανικών δυνάμεων στο κρυσφήγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα, αποτελεί μια «μονομερή ενέργεια» που συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν. Ο Γκιλάνι δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που «εξέθρεψε» την Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979. «Δεν ήμασταν εμείς που προσκαλέσαμε την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν», υπογράμμισε ο Πακιστανός πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η αποτυχία εντοπισμού του Μπιν Λάντεν επί μία δεκαετία ήταν αποτέλεσμα «των αποτυχημένων ερευνών των διεθνών Υπηρεσιών Πληροφοριών» και ότι το να μετατίθενται συνεχώς οι ευθύνες «δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος». Εντούτοις, παρά την έντονη κριτική που άσκησε στις ΗΠΑ, ο κ. Γκιλάνι σημείωσε ότι το Πακιστάν δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, που παραμένει, όπως τόνισε, στρατηγικός σύμμαχος της Ισλαμαμπάντ, ενώ υπερθεματίζοντας, χαρακτήριζε τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν «πράξη δικαιοσύνης» και υποσχέθηκε ότι ο στρατός της χώρας θα ερευνήσει το πώς ο Λάντεν κατάφερε να ζει απαρατήρητος στο Αμποταμπάντ.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Πακιστάν έρχονται στον απόηχο της συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ζητώντας από το Πακιστάν να ερευνήσει το κατά πόσο οι αξιωματούχοι του γνώριζαν το κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι ήταν σωστός ο χειρισμός της επιχείρησης, δεδομένου ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι όποιος εγείρει το σχετικό δίλημμα τότε θα «πρέπει να πάει να τον κοιτάξει γιατρός». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν και τα 40 λεπτά της επιχείρησης ήταν τα μακρύτερα της μέχρι τώρα ζωής του, ο ίδιος «δεν έχασε και τον ύπνο του», καθώς είναι απόλυτα βέβαιος ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου