Ετικέτες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011


Πικρά μαθήματα από την Ιαπωνία


Πέρυσι, μεσούσης της κρίσης, ενεργοποιήθηκε στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα, το λόμπι της πυρηνικής ενέργειας. Προπαγανδίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή και καθαρή. Βεβαίως διαστρέφει την αλήθεια, διότι η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου είναι πανάκριβη υπόθεση, που συνήθως δεν ξεχρεώνεται από τη “φτηνή” πυρηνική ενέργεια. Ως προς το “καθαρή”, ακόμη κι αν δεν ζούμε με τον φόβο του Τσέρνομπιλ, υπάρχει πάντοτε η τεράστια επιβάρυνση από τον ενταφιασμό των αποβλήτων. Η συζήτηση έχει φτάσει στο… Διάστημα, με μελλοντολογικά πρότζεκτ για χωματερές πυρηνικής ενέργειας.
Προβάλλεται επίσης και το επιχείρημα ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε μεγάλα επιτεύγματα ως προς την ασφάλεια. Αυτή την πεποίθηση τη διαλύει η φρικτή εμπειρία της Ιαπωνίας, όπου στις προβλεπόμενες πιέσεις του σεισμού προστέθηκαν οι απρόβλεπτες επιπτώσεις από το τσουνάμι.
Η προπαγάνδα για τη “φτηνή και καθαρή” πυρηνική ενέργεια υιοθετήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, εξέλιξη που έδωσε τη δυνατότητα να δείξει ο λύκος το μαλλί του! Ξαφνικά ξεμύτισαν επιστήμονες, πολλοί σε άμεση επαφή με το πυρηνικό λόμπι. Στόχος της δήθεν “επιστημονικής συζήτησης” ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή του εθνικού κεκτημένου, σύμφωνα με το οποίο η σεισμογένεια της Ελλάδας είναι απαγορευτική για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη Ν.Δ. έτοιμοι να προσχωρήσουν στη νέα αυτή “επιστημονική συζήτηση”. Αλλά το ΛΑΟΣ, που ειδικεύεται στην ανακάλυψη μαγικών λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης (του τύπου να διώξουμε τους ξένους ή να κάνουμε πρωθυπουργό τον Καρατζαφέρη, “που ξέρει από την πιάτσα!”), τάχθηκε ανενδοίαστα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από παρέμβαση του Καρατζαφέρη πέρυσι στη Βουλή.
Προβάλλεται μάλιστα και το “ακλόνητο εθνικό επιχείρημα” ότι, αφού η Τουρκία σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, εμείς δεν πρέπει να απεμπολήσουμε μια τέτοια “εθνική στρατηγική”. Πρόκειται για την ίδια λογική που χρόνια τώρα δικαιολογούσε την ξέφρενη κούρσα υπερεξοπλισμών. Αντί όμως να υιοθετήσουμε το πυρηνικό δόγμα, θα ήταν πιο οικονομικό και κυρίως συμβατό με το δικαίωμα στη ζωή και την αμοιβαία καλή γειτονία να αναλάβουμε ως χώρα πρωτοβουλία για να ακυρωθεί η επένδυση στο Ακούγιου, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για έντονα σεισμογενή περιοχή. Αυτή την πολιτική προωθούν πρωτοβουλίες της διπλωματίας των πολιτών, όπως το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου.
Αντί να σπαταλώνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ – φαντάσματα και αρπαχτές, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα πικρά μαθήματα της Ιαπωνίας και να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία αποπυρηνικοποίησης της Μεσογείου, από το Αιγαίο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
http://www.augi.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου