Ετικέτες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η αραβο-ισραηλινή στρατιωτική ισορροπία


Η αραβο-ισραηλινή στρατιωτική ισορροπία

Με τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να έχει παραιτηθεί από την εξουσία της Αιγύπτου, οι πρόσφατες δηλώσεις των αιγυπτιακών στρατιωτικών υπογραμμίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο σε οποιαδήποτε μεταβατική φάση της χώρας. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης, η Αίγυπτος διατηρεί ένα από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους στρατούς στον αραβικό κόσμο, και θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική απειλή για το Ισραήλ, όταν και εάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών επιδεινωθούν.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS - Center for Strategic and International Studie ) υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος έχει αποτύχει να διατηρήσει ικανοποιητικά τον τεράστιο στόλο των μαχητικών της αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου τύπου F-16, που προμηθεύτηκε η χώρα κατά το παρελθόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια έκθεση του AnthonyCordesman, πρώην αξιωματούχου του Αμερικανικού Πενταγώνου, το CSISαναφέρει ότι η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έχει παρακωλυθεί από τις συντριβές των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της. 
«Η Αίγυπτος διατηρεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών από ό, τι μπορεί να υποστηρίζεται κατάλληλα – στην πραγματικότητα πρόκειται για αφοπλισμό από τον υπερβολικό εξοπλισμό,» αναφέρει η έκθεση, με τίτλο «The Egyptian Military and the Arab-Israeli Military Balance». Η έκθεση κάνει λόγο για όπλα χαμηλής ποιότητας,  «παρωχημένες πλατφόρμες που δεν εξυπηρετούν κανέναν προφανή στρατιωτικό σκοπό.»
Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έχει πάνω από 200 μαχητικά τύπου F-16, με την πρώτη προμήθεια στις αρχές του 1980. Σήμερα,  η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία αναμένει την παράδοση 20 μαχητικών τύπου F-16Block 52 + από την αμεριανική εταιρία Lockheed Martin.
«Επιπλέον, ενώ η Αίγυπτος συνεχίζει να έχει έναν αυξανόμενο αριθμό μαχητικών F-16, η Αεροπορία έχει πληγεί από τις συντριβές των αεροσκαφών και την φτωχή ένταξη των συστημάτων» αναφέρει η έκθεση, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο στρατός της Αιγύπτου διατηρεί ένα σύγχρονο μίγμα αρμάτων μάχης τύπου Μ-60 και M-1 που υποστηρίζονται από εγχώριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα τεθωρακισμένα σοβιετικής προέλευσης ευρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους.
Η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. 
Η έκθεση αναφέρει ότι η Αίγυπτος έχει συσσωρεύσει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο αεράμυνας. Η Αίγυπτος έχει επίσης εγκατασταστήσει χημικές κεφαλές στους πυραύλους τύπου Scud.
«Η Αίγυπτος έχει έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων Scud-B, και τουλάχιστον 9-12 κινητές ράμπες», αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχουν μια σειρά από εκθέσεις που αναφέρουν επιχειρησιακούς πυραύλους τύπουScud-C, που παράγονται με τη χρήση τεχνολογίας που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα.» Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η αμερικανική CIA εντόπισε την εισαγόμενη τεχνολογία των Scud-C το 1996.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Αίγυπτος, με ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό 3,4 δισεκατομμυρία δολάρια, έχει γίνει η πιο εξαρτημένη χώρα από τη βοήθεια των ΗΠΑ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Είναι απίθανο ότι η τάση αυτή θα αλλάξει, κάνοντας την αμερικανική βοήθεια όλα και πιο ουσιαστική στα μακροπρόθεσμα σχέδια για στρατιωτικές προμήθειες.»
http://www.foxmagazine.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου