Ετικέτες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γαλλια-Αποικοκρατία

"Ανατολικά όρια της Δύσης είμαστε. Και σημείο που ακουμπάει σε δυό Ηπείρους και πέντε θάλασσες. Η γεωπολιτική μας θέση είναι από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης. Ελίνα"
Εξαιρετικο σχολιο ελπιζω να μου δωσεε την αδεια να το χρησιμοποιησω...
@Ο Κοραης δεν "αναβθμισε" τους Φραγγους σε Γαλλους απλα αναγνωρισε μαι ιστορικη πραγματικοτητα: Oι Φραγκοι ηταν ενας λαος γερμανικης προελευσης ο οποιος κατελαβε την περιοχη που καποτε ονομαζοταν Γαλατια την περιοδο 490-511 μ.Χ.Ακολουθως αυτοι και αλλοι εισβολεις (Βουτγουνδοι και Αλανοι και στην  πρωην περιοχη της Αρμορικης Ρωαμαιο-Κελτες προσφυγες απο την Βρεττανια εξ ου και  Βρεττανη) εγκατασταθηκαν στην χωρα που κατακτσησαν και αναμιχθυκαν με τους ως επι πλειστον Ρωμαιο-Κελτες κατοικους της Γαλατιας υιοθετωντας κατα κυριο λογο τη γλωσσα και τα ηθη των υποτελων τους (τα γαλλικα ειναι νεο-λατινικη γλωσσα) αφηνοντας ως μονα ιχνη το "Σαλικο" νομικο κωδικα (περι το 450 μ.χ.)και μερικους στραρτιωτικους ορους π.χ. armee  αντι exercitum ισως ως εμμεση υπομνηση του τροπου με τον οποιο καταλαβαν αυτη την χωρα.(Οι Ελληνες της Μασσαλιας εξαφανιζονται απο το προσκηνιο ακριωβς αυτην την περιοδο καθως δεν εχουμε ελληνικες επιγραφες στην Μασσαλια μετα τον 6ο μ.Χ αιωνα αν και η τοπικη διαλεκτος της Μασσαλιας φερει "ιχνη" απο τα αρχαια ελληνικα (αιολικη διαλεκτο) συμφωνα με τους γλωσσολογους.
Δεδομενης λοιπον την προσμιξης των Φρακων με τους Ρωαμαιο-Κελτες και` της συνθεσης τους σε ενα νεο εθνος (εξελιξη ηδη ορατη κατα την διαρκεια του Μεσαιωνα (π.χ. ηδη απο τον 11ο αιωνα οι Γερμανοι χρονικογραφοι αποκαλουσαν την Γαλλια ως την χωρα των Λατινων Φραγκων)  δεν ειχε πλεον νοημα να ειχε νοημα να γινεται λογος για Φραγκους και για Γαλατες.Ομολογω οτι δεν γνωριζω με ποια διαδικαδια ο Κοραης καταληξε στον τυπο "Γαλλοι", αλλα μπορω να υποθεσω οτι εξελληνισε τον λατινικο τυπο "Galli" αναγνωριζωντας ετσι το γεγονος οτι  οι Γαλλοι ησαν κατα κυριο απογονοι των εκρωμαισμενων Γαλατων.
   Τωρα για την αποκιοκρατια, τον αγαπημενο "μπαμπουλα" διαφορων αριστεριστων και υπερμαχων του αποδομισμου-πολυπολιτισμου, αφοκεντριστων κτλ που την χρησιμοπποιυν "δια πασαν νοσον" η αναφορα της στην περιοδο ειναι ελαφρα αναχρονιστικη καθοτι αυτο το φαινομενο (τουλαχιστον με την εννοια που του δινουμε σημερα) δεν υπηρχε πριν το δευτερο μισο του 19ου αιωνα αρα ΜΕΤΑ την Γαλλικη Επανασταση. Το`τι εγινε την περιοδο 1492-1763 ειναι ενα θεμα που σηκωνει μεγαλη συζητηση και ειναι ασχετο με το αρθρο...Επιπλεον υποπτευομαι οτιηση εχω γραωει πολλα και δεν θελω να ταλαιπωρησω και αλλο τους διαχειριστες  του Ινφοργνωνμονα...Καλυνυχτα και ευχαριστω για την κατανοηση!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου