Α)Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος των περικοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ελληνικά πολιτικά γενόμενα είναι η «λογική» πίσω από αυτές (η οποία είχε σκιαγραφηθεί ήδη από την Απρίλιο σε σειρά άρθρων των TIMES του Λονδίνου): με απλά λόγια , περικοπές ή Δ.Ν.Τ. Η αλλιώς το Δ.Ν.Τ. σε ρόλο «μπαμπούλα» προς δόξα κάποιων αδηφάγων κεφαλαιούχων (στην λαϊκή ορολογία, λαμογιών) βεβαίως βεβαίως! (όπως «συμπτωματικά» ο Murdoch ιδιοκτήτης των TIMES ,Sun κτλ.
Β)Άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος με δυνητικά «κατακλυσμιαίες» επιπτώσεις μακροχρόνια και σε διεθνές επίπεδο είναι η «γεωγραφία» των περικοπών. Για άλλη μια φορά (ακριβώς όπως επί Θάτσερ) μπαίνει στο «στόχαστρο» κατά πρώτο λόγο η Σκοτία (η οποία ήδη βρίσκεται στο «εδώλιο του κατηγορούμενου» για την υποτιθέμενη (υπέρ)κοστολόγηση της ναυπήγησης των δυο νεότευκτων αεροπλανοφόρων του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού, Ark Royal και Prince of Wales) και ακολουθεί η Βόρεια Αγγλία, περιοχές που «συμπτωματικά» αποτελούν τα «προπύργια» των Εργατικών δηλαδή της προηγούμενης κυβέρνησης . Ενώ «εντελώς τυχαία», η Νοτιοανατολική Αγγλία το «προπύργιο» των Τories (Συντηρητικών, του μείζονος κόμματος της παρούσας κυβέρνησης συνασπισμού) μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται κατά αξιοσημείωτο τρόπο από τις περικοπές, ακολουθώντας και σε αυτό το θέμα, ην πάγια πρακτική της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ
Γ) Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην παρούσα Βουλή των Κοινοτήτων η Σκωτία δεν εξέλεξε ούτε έναν βουλευτή από το κόμμα των Συντηρητικών ενώ από το κόμμα των Φιλελευθέρων (το άλλο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού) μόλις έναν. Αντιθέτως η Σκωτία ανέδειξε ως πρώτο κόμμα τους Σκώτους εθνικιστές για τους οποίους όλη αυτή η ιστορία με τις περικοπές είναι «βούτυρο στο ψωμί τους» ακολουθούμενους από τους Εργατικούς. Παρεμπιπτόντως λόγω της κατανομής των εδρών υπήρχε ένα βραχύβιο σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών – Φιλελευθέρων – Σκώτων Εθνικιστών. Ο υπογράφων αισθάνεται την ανάγκη να ριψοκινδυνεύσει μια αυστηρά προσωπική πρόβλεψη (και αναλαμβάνει πλήρη υπευθυνότητα για αυτήν) ότι in extremis αυτές οι περικοπές θα μπορούσαν ακόμα και «νεκραναστήσουν» μέχρι και την συζήτηση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος (πάγιος στόχος των Σκωτσέζων Εθνικιστών) με πιο κοντινή ημερομηνία το 2012 η πιο μετά.
Δ) Από την διαφαινόμενη στάση των Συντηρητικών σε αυτού του είδους τα ζητήματα (περικοπές) θα μπορούσε κάποιος να υποπτευθεί ότι ενδόμυχα η πολιτική τους στοχεύση σκοπεύει, (ακολουθώντας μια «παράδοση» η οποία ανάγεται στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονομία της Ιρλανδίας επί Γλάσδωνος και συνεχίζεται στις μέρες μας με την στάση αυτού του κόμματος στην επονομαζόμενη “Lothian controversy” δηλαδή την παραμονή η όχι των Σκώτων βουλευτών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο) λίγο πολύ στον κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με αντάλλαγμα την «αγκίστρωση» αυτού του κόμματος στην εξουσια της ‘καθ’αυτό» Αγγλιας.(Είναι η τρίτη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση την επαύριον της οποίας ο υπογράφων διαβάζει αναλύσεις από κατά τ’ αλλά σοβαρούς σχολιαστές οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν η Σκότια ήταν ανεξάρτητη οι Συντηρητικοί θα κέρδιζαν τις εκλογές στην Αγγλία, «αβρόχοις ποσίν»
ΥΓ. Το παρών γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2012 και δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβριού 2010)
ΥΓ. Το παρών γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2012 και δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβριού 2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου