Ετικέτες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Νόαμ Τσόμσκι: Υπάρχει δημοκρατία στις ΗΠΑ;


15/03/2016

«Απόλυτη καταστροφή για τη χώρα, τον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές, αν κάποιος εκ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων φτάσει τελικά στο Λευκό Οίκο». Αυτό τονίζει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο Truthout ο Νοαμ Τσόμσκι σημειώνοντας ότι «η αμερικανική δημοκρατία, πάντα περιορισμένη, τείνει προς την πλουτοκρατία». Επιμέλεια: Χριστίνα Μπρέμπου
Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:
Νόαμ Τσόμσκι: «Είμαστε στην εποχή των Δεινοσαύρων»

C.J. Plychroniou: H νεολαία της Αμερικής φαίνεται να έχει γοητευτεί από το μήνυμα του Μπέρνi Σάντερς. Σ΄έχει ξαφνιάσει το γεγονός της τόσο καλής πορείας του μέχρι τώρα;
Νόαμ Τσόμσκι: Μου έχει προκαλέσει έκπληξη. Δεν είχα προβλέψει την επιτυχία που θα είχε η εκστρατεία του. Είναι, όμως, σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι προτάσεις του δεν θα είχαν εκπλήξει τον (συντηρητικό – σ.σ.) Πρόεδρο Αϊζενχάουερ, και ότι βρίσκονται λίγο πολύ σε αρμονία με τα δημοφιλή αισθήματα που υπάρχουν εδώ και μεγάλο διάστημα και που αφορούν μια σημαντική πλειοψηφία των πολιτών
.
Για παράδειγμα η πολύ-διαφημισμένη έκκλησή του για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενός μοντέλου γνωστού σε παρόμοιες κοινωνίες, υποστηρίζεται τώρα από το 60% περίπου του πληθυσμού, ποσοστό πολύ υψηλό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πρόταση αυτή υπόκειται σε συνεχείς  κατηγορίες και έχει πολύ λίγους υποστηρικτές.
Και η λαϊκή αυτή υποστήριξη πηγαίνει ακόμα πιο πίσω. Προς στα τέλη της προεδρίας Ρήγκαν, περίπου το 70% του πληθυσμού πίστευε ότι θα έπρεπε να υπάρχει Eθνικό Σύστημα Yγείας, ενώ το 40% πίστευε ότι υπήρχε ήδη μια τέτοια εγγύηση – πράγμα που σημαίνει, ότι είναι τόσο προφανές  που θα έπρεπε να υπάρχει στην πολιτική ατζέντα.
Την ώρα που ο Ομπάμα εγκατέλειπε μια υπέρ του Δημοσίου πολίτικη, υποστηριζόταν σχεδόν από τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Και υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση εάν οι ΗΠΑ ενέκριναν τα πολύ πιο αποτελεσματικά Eθνικά Συστήματα Υγείας των άλλων χωρών, οι οποίες δαπανούν περίπου το μισό ποσό σε υγειονομική περίθαλψη από τις ΗΠΑ και γενικά παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες προτάσεις του, όπως αυτή που υποστηρίζει την υψηλότερη φορολόγηση των πλούσιων, τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε άλλες ακόμα που αφορούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αντανακλούν κυρίως τις δεσμεύσεις ενός New Deal και είναι παρόμοιες με τις πολιτικές επιλογές που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια των πιο επιτυχημένων περιόδων ανάπτυξης μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
C.J. Plychroniou: Υπάρχει δημοκρατία στην Αμερική, και αν όχι , σημαίνουν κάτι τελικά οι εκλογές;
Νόαμ Τσόμσκι: Με όλα τα ελαττώματα της, η Αμερική εξακολουθεί να είναι μια πολύ ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, συγκριτικά με τα δεδομένα που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Οι εκλογές σίγουρα είναι σημαντικές. Θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, η απόλυτη καταστροφή για τη χώρα, τον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές, αν κάποιος εκ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων «επιβιώσει», και φτάσει τελικά στο Λευκό Οίκο και αν εξακολουθήσουν να ελέγχουν και το Κογκρέσο… Για όλους τους  λόγους  που ανάφερα νωρίτερα, η αμερικανική δημοκρατία, πάντα περιορισμένη, έχει παρασυρθεί ουσιαστικά προς την πλουτοκρατία.
Αλλά αυτές οι τάσεις δεν είναι χαραγμένες σε πέτρα. (Δεν είναι μόνιμες- σ.σ.). Απολαμβάνουμε μια ασυνήθιστη κληρονομιά, αυτή της ελευθερίας και των δικαιωμάτων που μας άφησαν οι προκάτοχοί μας, άνθρωποι που δεν έκαναν πίσω, συχνά δοκιμαζόμενοι κάτω από πολύ σκληρότερες συνθήκες από  αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα. Και παρέχονται άφθονες ευκαιρίες για κοπιαστική δουλειά που είναι απολύτως αναγκαία, και που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τον ακτιβισμό στη βάση και την πίεση για την υποστήριξη σημαντικών πολιτικών επιλογών που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής οργάνωσης των κοινοτήτων, την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, αλλά και στον πολιτικό στίβο, από τα σχολεία μέχρι τα τοπικά κοινοβούλια και ακόμη παραπέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου