Ετικέτες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ – 30 Μαρτίου 1992


\
macedonia-hellasΗ συγκεκριμένη εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» έχει θέμα τη ζωή και το έργο του ΜΑΝOΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στην οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Περιγράφει τις επιρροές του και τις πρώτες αρχαιολογικές του εμπειρίες κοντά στον καθηγητή του Κ. ΡΩΜΑΙΟ και στη συμμετοχή του, για πρώτη φορά ως φοιτητής, στην ανασκαφή της Βεργίνας (1938-1940). Επίσης, την επαφή του με τον αρχαιολόγο Sir JOHN BEASLEY στην Οξφόρδη (1954-1955). Μιλάει για τα επαγγελματικά του βήματα κατά τη διάρκεια 1945-1958, περίοδο που δίδασκε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΣΧΙΝΑ στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την αγάπη του για την ποίηση του ΕΛΥΤΗ και του ΣΕΦΕΡΗ.

Μεγάλο μέρος της αφήγησης του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ αναφέρεται στο δικό του ανασκαφικό έργο που ξεκινά μεταπολεμικά στη Βεργίνα και μετρά 45 χρόνια επιστημονικής έρευνας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αρχαίων Αιγών το 1977. Με τον φακό να περιηγείται στην αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ο καθηγητής ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ εξιστορεί βήμα προς βήμα την σημαντική ανασκαφή με τα ευρήματά της, περιγράφοντας τα έντονα συναισθήματά του μπροστά στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς των μνημείων που αποκαλύπτονταν. Μας ξεναγεί στο ελληνιστικό ανάκτορο, στον συλημμένο βασιλικό τάφο με την τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης και στο οικοδόμημα του μεγάλου ασύλητου τάφου, που απέδωσε στον Μακεδόνα βασιλιά ΦΙΛΙΠΠΟ Β”. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες, καθώς και πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το επεισόδιο προλογίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από το έργο «Μυθιστόρημα» του ΣΕΦΕΡΗ με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.
Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου