Ετικέτες

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Και τώρα οι Βρετανοί: Ο Κάμερον στη μάχη να περάσει τη συμφωνία



Και τώρα οι Βρετανοί: Ο Κάμερον στη μάχη να περάσει τη συμφωνία

Με μεσοτοιχία στην Ευρώπη

Λονδίνο
Στο εσωτερικό στρέφεται πλέον η προσπάθεια του Ντέιβιντ Κάμερον να πείσει κυβέρνηση, κόμμα και τους συμπολίτες του ότι η συμφωνία που πέτυχε μετά από 30 ώρες διαπραγματεύσεων συμφέρει, κατά συνέπεια το «ναι» είναι μονόδρομος στο δημοψήφισμα.
Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, ο Κάμερον δήλωσε πως θεωρεί ότι η συμφωνία «αρκεί» ώστε να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Το πρώτο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα μάθει ποιοι τον υποστηρίζουν και ποιοι όχι· θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει την ισχυρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματός του.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κάμερον θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τον Πόλεμο των Φώκλαντς/Μαλβίνας το 1982, που το Υπουργικό συνεδριάζει Σάββατο. Και τότε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν πολιτικός των Συντηρητικών, η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η συμφωνία «εδραιώνει το ειδικό καθεστώς της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Αλλά χωρίς να γίνεται καμιά «εξαίρεση» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επισήμανε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και χωρίς να εκχωρηθεί στους Βρετανούς η δυνατότητα να ασκούν βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αυτό ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλους.
Η συμφωνία αποτελεί «έναν δίκαιο συμβιβασμό», κάτι που ήταν κάθε άλλο παρά «εύκολο», ανέφερε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκρινε αναγκαίο να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όχι απλά για τη θέση των Βρετανών σε αυτή, καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος» να χαθεί από τον ορίζοντα «το αυθεντικό ευρωπαϊκό όραμα».
Η συμφωνία σηματοδότησε το «τέλος του σίριαλ», σχολίασε με μια δόση ειρωνείας η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε μετά το Σύνοδο πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. «Πιστεύω ότι είμαστε ισχυρότεροι, ασφαλέστεροι και θα έχουμε καλύτερη τύχη σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε, δεσμευόμενος να κάνει μια εκστρατεία «με την καρδιά και την ψυχή μου για να πείσω τον βρετανικό λαό να παραμείνει» στην ΕΕ.
Η ευρωσκεπτικιστική εκστρατεία Vote Leave απέρριψε αμέσως την «ρηχή συμφωνία του Κάμερον», την οποία χαρακτήρισε δυσμενή για τη Βρετανία.
Ο Κάμερον αναγνώρισε ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς του συμμάχους, ο Μάικλ Γκόουβ, θα κάνει εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό τον απογοητεύει, αλλά δεν τον εκπλήσσει. Παραδέχθηκε επίσης ότι και άλλοι Τόρις ενδέχεται να ενταχθούν στο στρατόπεδο του «Όχι».
«Τώρα λοιπόν υπήρξε συμφωνία και επαφίεται στον βρετανικό λαό να αποφασίσει» συνόψισε ο Γιούνκερ, ο άνθρωπος που ο Κάμερον είχε κάνει παθιασμένη προσπάθεια να εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής, αλλά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της συμφωνίας.
Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Κάμερον αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, όταν δημοσκόπηση της TNS κατέδειξε πως το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι 2% υψηλότερο από εκείνο που επιθυμεί την παραμονή της χώρας σε αυτήν (36% έναντι 34%), το 7% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει και το 23% παραμένει αναποφάσιστο.
Το ζήτημα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες -θύματα της διαμάχης για αυτό υπήρξαν τόσο ο Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του 1990, αλλά και η ηρωίδα του Κάμερον, η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Πολλές από τις βρετανικές ταμπλόιντ, που τηρούν ευρωσκεπτικιστική γραμμή, δεν δίστασαν να τον προβάλουν περίπου σαν επαίτη έναντι των εταίρων του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου