Ετικέτες

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Γουατεμάλα: Δολοφόνησαν καθηγητή που είχε καταγγείλει μόλυνση


ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
Ένας ιθαγενής ακτιβιστής που εναντιωνόταν στην καλλιέργεια φοινικόδεντρων για την παραγωγή φοινικέλαιου δολοφονήθηκε χθες Παρασκευή στη βόρεια Γουατεμάλα, την επομένη μιας δικαστικής απόφασης που διέταξε το κλείσιμο ενός εργοστασίου που είχε καταγγείλει το θύμα.
Γουατεμάλα: Δολοφόνησαν καθηγητή που είχε καταγγείλει μόλυνση
«Θρηνούμε τη δολοφονία του ακτιβιστή Ριγομπέρτο Λίμα Τσοκ», ηλικίας 28 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Εθνική Ένωση Ελπίδας (UNE), του οποίου το θέμα ήταν μέλος.
Σύμφωνα με το στέλεχος του κόμματος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Ριγομπέρτο Λίμα Τσοκ δολοφονήθηκε από δύο ένοπλους αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μπροστά στο δικαστήριο της Σαγιατσέ, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Το θύμα ήταν καθηγητής στην πόλη αυτή, όπου είχε εκλεγεί επίσης δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κόμματος UNE στις εκλογές της 6ης Σεπτεμβρίου.
Η δολοφονία του σημειώθηκε την επομένη μιας δικαστικής απόφασης που διέτασσε το κλείσιμο για έξι μήνες της εταιρείας Reforestadora de Palma de Petén S.A. (Repsa), που είχε κατηγορηθεί για τη μόλυνση ενός ποταμού στην περιοχή.
Η μόλυνση του ποταμού οφειλόταν στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια των φοινικόδεντρων και έπληξε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο περί μιας «οικολογικής καταστροφής», καθώς πέθαναν χιλιάδες ψάρια εξαιτίας της μόλυνσης του ποταμού αυτού.
Στις αρχές Ιουνίου ο Ριγομπέρτο Λίμα Τσοκ είχε τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής κατοίκων που κατήγγειλε τη μόλυνση.
Η καλλιέργεια φοινικόδεντρων καταλαμβάνει πάνω από 321.000 στρέμματα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, κυρίως στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Γουατεμάλας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου