Ετικέτες

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πόλεμος «τσαλακώνει» την εικόνα του Ερντογάν



ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.
Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά προς Τουρκία μεριά, στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπειρε ανέμους πολιτικής σκοπιμότητας (ξεκινώντας πόλεμο ενάντια στο PKK) και τώρα θερίζει θύελλες (βλέποντας τη χώρα του να βυθίζεται στο χάος, την τουρκική οικονομία να κατεβάζει ρυθμό και την προσωπική του δημοφιλία να μετράει σημαντικές απώλειες στον δρόμο προς τις νέες πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου).
 ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ  Ο Τ. Ερντογάν σε κηδεία αξιωματικού που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με αντάρτες του ΡΚΚ. Οι μεθοδεύσεις και η πρόκληση εσωτερικής αστάθειας φαίνεται πως γυρίζουν μπούμε
ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ. Ο Τ. Ερντογάν σε κηδεία αξιωματικού που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με αντάρτες του ΡΚΚ. Οι μεθοδεύσεις και η πρόκληση εσωτερικής αστάθειας φαίνεται πως γυρίζουν μπούμερανγκ για τον πρόεδρο της Τουρκίας
Ο σουλτάνος τα είχε βέβαια υπολογίσει αλλιώς. Είχε υπολογίσει ότι υποκινώντας αστάθεια στο εσωτερικό, θα συσπείρωνε την εκλογική του βάση και ότι θα έπληττε τους πολιτικούς του αντιπάλους (το φιλοκουρδικό HDP), προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την εκλογική ανάκαμψη της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης (AKP) στις επικείμενες κάλπες.
Στην πράξη ωστόσο, τα μαγειρέματα δείχνουν να «κοστίζουν» δημοσκοπικά στον Ερντογάν, ο οποίος πλέον δεν παρουσιάζεται ως εγγυητής της ασφάλειας (όπως θα ήθελε) αλλά ως θρυαλλίδα της αστάθειας.

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση του κέντρου στρατηγικών και κοινωνικών ερευνών «MetroPOLL» προκαλεί συναγερμό στο προεδρικό Λευκό Παλάτι στην Αγκυρα καθώς εμφανίζει τον Ερντογάν να χάνει πόντους δημοφιλίας. Πιο συγκεκριμένα, το 54,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «όχι, δεν εγκρίνει» τα πεπραγμένα του Ερντογάν στην προεδρία. Θετική γνώμη για τον σουλτάνο έχει αντιθέτως μόνο το 38,5%, ενώ ένα 7,4% δηλώνει αναποφάσιστο.
Αλλά και σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk», το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζεται να ανεβαίνει ελαφρώς (στο 41,4% από 40,9% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου) χωρίς ωστόσο να προσεγγίζει την αυτοδυναμία.
Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κρατιέται ψηλά στο 13%, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξασφαλισμένη η παραμονή του στο κοινοβούλιο. Οι κεμαλιστές του CHP ανεβαίνουν και αυτοί (από το 25% στο 27,3%), ενώ αντιθέτως οι εθνικιστές του MHP μετρούν απώλειες (από το 16,3% στο 15,3%). Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τότε ο Ερντογάν θα κληθεί… να συμβιβαστεί με την απώλεια της αυτοδυναμίας και να αποχαιρετήσει οριστικά τις φιλοδοξίες του περί μετατροπής του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό.
Προς το παρόν πάντως, ο σουλτάνος δεν δείχνει απολύτως καμία διάθεση συμβιβασμού. Αντιθέτως μάλιστα, αυτός κλιμακώνει τον «πόλεμο» ενάντια όχι μόνο στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αλλά συνολικά σε όλους όσοι τολμούν να τον κοντράρουν στο εσωτερικό. Μόλις χθες, η εισαγγελία της Τουρκίας ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον του μιντιακού ομίλου «Dogan Media Group» (Hurriyet κ.ά.) με την κατηγορία ότι «κάνει προπαγάνδα υπέρ των τρομοκρατών».
Κι αυτή είναι μόνο μία από τις κυριολεκτικά… εκατοντάδες απροκάλυπτες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν ενάντια στην ελευθερία του Τύπου το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα, περισσότεροι από 2.500 «αντιφρονούντες» έχουν συλληφθεί μόνο τους τελευταίους δύο μήνες στην Τουρκία. «Ο Ερντογάν θέλει να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή στον δρόμο προς τις κάλπες», καταγγέλλουν όλες μαζί οι ανθρωπιστικές οργανώσεις (HRW, PEN, Press for Freedom Project κ.ά.) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου