Ετικέτες

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκλονισμένη η Κύπρος: Εντοπίστηκαν και ταυτοποιούνται πολλά οστά των αδικοχαμένων Ελλήνων Καταδρομέων του ’74



Μεγάλος αριθμός οστών ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση της ατράκτου και των επιβαινόντων στο ελληνικό μεταγωγικό Νοράτλας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι η διαδικασία προχωρά στο στάδιο της ταυτοποίησης.
«Η ανασκαφή οδεύει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της», ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψή του στο χώρο των ανασκαφών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Όπως πρόσθεσε, οι αρχικές εκτιμήσεις για το χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. «Έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών και αρχίζει τώρα η δύσκολη επιστημονική διαδικασία της ταυτοποίησης. Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιχείρησης Ξενοφών Καλλής είπε πως έχουν εντοπιστεί οστά, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό και ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αναμένεται να δώσουν DNA.
Είπε ακόμη ότι το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί, όπως είπε. Σημείωσε επίσης ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης και το πιλοτήριο έβλεπε προς το Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς νότια.
Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Επίτροπος Φωτίου είπε ότι βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει από την αρχή.
“Πριν από δύο μήνες όταν ξεκινούσαμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, είχαμε πει ότι ήταν υποχρέωσή μας εθνική και ηθική, προς τις οικογένειες των πεσόντων για να προχωρήσουμε σε αυτή την ανασκαφή , σήμερα νοιώθουμε ότι εκπληρώνουμε αυτήν την υποχρέωση μετά από 41 χρόνια”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, όλα τα οστά που εντοπίστηκαν, έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Εγκωμης.
“Ασφαλώς συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα αυτά θα τύχουν των αναγκαίων επιστημονικών εξετάσεων, ανθρωπολογικών και γενετικών, με στόχο την ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες”, είπε.
Εξέφρασε ακόμη τη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού στους συγγενείς των πεσόντων για την προσφορά των παιδιών προς την πατρίδας και διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα ευχόμαστε να είμαστε σε θέση να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βιώνουν για τόσες δεκαετίες.
“Είμαι σε επαφή με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών των πεσόντων και όταν θα έχουμε περισσότερα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιστημονικές εξετάσεις, θα ενημερωθούν”, ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Σημείωσε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, θα γίνει αποκατάσταση του χώρου, ώστε “αυτός ο ιερός χώρος να είναι έτοιμος για τις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου”.
Σημείωσε τέλος ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης και το πιλοτήριο έβλεπε προς το Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς νότια.
Διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι θα δοθούν απαντήσεις σε οικογένειες, αλλά σε πόσες και σε ποιες, θα διαφανεί στο τέλος της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, το αεροσκάφος “ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά”, και το σύστημα προσγείωσης ήταν κατεβασμένο.
“Εμείς το βρήκαμε ανάποδα, το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς τον Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς τα νότια”, ανέφερε.
Εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε με αυτό τον τρόπο το αεροσκάφος και ότι από τα ευρήματα η άτρακτος, λόγω της πρόσκρουσης, των εκρήξεων και της φωτιάς που ακολούθησε, έχει διαλυθεί.
“Δηλαδή ήταν περίπου το ύψος της μισό μέτρο και το κέλυφος έχει καταστραφεί, όπως και τα φτερά. Οτιδήποτε υπήρχε σε αλουμίνιο έχει διαλυθεί “, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τα οστά, σημείωσε ότι παρά την πρόσκρουση και τις εκρήξεις που έγιναν και παρά τη φωτιά, η κατάστασή τους είναι “πάρα πάρα πολύ καλή”.
“Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοιδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις , στο μεταξύ έχουμε δώσει και δείγματα για σκοπούς μιας προκαταρκτικής μελέτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα οστά είναι σε καλή ποιότητα και θα αποδώσουν DNA”, ανέφερε.
Εξήγησε ότι εκ πρώτης όψεως και με βάση όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις των ειδικών, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με τα οστά.
“Ναι υπάρχουν και κάποια οστά τα οποία φέρουν σημάδια καύσης αλλά όπως είπα, η εκτίμηση η δική μας είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, η ανασκαφή συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθούν και τα ΜΜΕ.
Ο κ. Φωτίου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί έγινε η ανέγερση του μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ ήταν γνωστό ότι εδώ ήταν θαμμένο το Νοράτλας και γιατί δεν έφτασε στους άνδρες της αντιαεροπορικής άμυνας που ήταν στην περιοχή το σήμα ότι ελληνικά αεροσκάφη αναχώρησαν για την Κύπρο. Ρωτήθηκε ακόμη γιατί έγινε περισυλλογή μόνο κάποιων από τους άνδρες του Νοράτλας και η ταφή τους στη Λακατάμεια.
Ο Επίτροπος είπε ότι όλοι έχουμε αυτά τα ερωτήματα και ότι τα δέχεται και ο ίδιος καθημερινά από απλούς πολίτες και τους συγγενείς των ανδρών.
“Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και να δούμε και αυτό το θέμα που είναι μεν ιστορικό, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Νομίζω ότι πάνω από όλα κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν για τους ίδιους τους συγγενείς, αλλά ας περιοριστούμε τώρα σε αυτό το σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί, που ήταν και ο αρχικός στόχος και όλα θα τα δούμε αργότερα”, ανέφερε.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου