Ετικέτες

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η “επίθεση” των δανειστών στην αμυντική βιομηχανία προκαλεί συναγερμό – Τι θα γίνει με τα ΕΑΣ



 download (66)
Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα φέτος δεν έχει καλοκαιρινές διακοπές. Ούτε καν αυτή την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Τα ΕΑΣ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού,με αντίπαλο τον χρόνο και τους δανειστές. Η επικείμενη αξιολόγηση από τους δανειστές δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, αλλά η κατάσταση στα ΕΑΣ είναι οριακή και απαιτεί αστραπιαίες κινήσεις για να υπάρχει ελπίδα επιβίωσης. Διαφορετικά ο κίνδυνος να απαιτήσουν οι δανειστές να μπει λουκέτο θα επανέλθει .Την τελευταία φορά που το θέμα είχε τεθεί επιτακτικά από την τρόϊκα ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του θυσίασαν την ΕΡΤ. Τώρα τέτοιες “εναλλακτικές” δεν υπάρχουν, αλλά κι αν ακόμη υπήρχαν δεν θα γίνουν δεκτές από τους τροϊκανούς και ειδικότερα από τους Γερμανούς . Οι οποίοι είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχουν καμία απολύτως θετική πρόθεση για την επιβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Υποτίθεται ότι με την παράταση ενός έτους που είχαν δώσει οι τροϊκανοί στα ΕΑΣ θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο τώρα θα πρέπει να αξιολογηθεί. Κάποια πράγματα έγιναν , κάποια όχι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αν αύριο το πρωί γίνει η αξιολόγηση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Υπάρχει σχέδιο διεξόδου; Η απάντηση είναι ναι. Αρκεί στο ΥΠΕΘΑ να αφυπνιστούν και να “τραβήξουν αυτιά” σε Γενικά Επιτελεία τα οποία δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών. Τι εννοούμε; Υπάρχουν συμβόλαια που θα μπορούσαν ήδη να έχουν “κλείσει” και να αποτελέσουν ισχυρά επιχειρήματα έναντι των τροϊκανών που θα αξιολογήσουν την επιχείρηση. Η υπόθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είχε αποκαλύψει το onalert.gr είναι η πιο χαρακτηριστική. Ήθελαν πυρομαχικά για ελαφρύ οπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ ,τα ΕΑΣ ζήτησαν από Γενικό Επιτελείο να δώσει από τις αποθήκες του ότι παλιό πυρομαχικό αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη η τιμή που έδωσαν έκανε τους ανθρώπους από τα ΗΑΕ να πουν: “Είπαμε να σας βοηθήσουμε ,αλλά όχι και να αναλάβουμε το ελληνικό χρέος”!
Δεν είναι μόνο οι παραγγελίες που υπάρχουν και τα ΕΑΣ για λόγους που τα ξεπερνούν δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η απόφαση για το κλείσιμο δύο εργοστασίων των ΕΑΣ σε Μάνδρα και Ελευσίνα. Οι τροϊκανοί είχαν θέσει ως απαράβατο όρο το κλείσιμο των εργοστασίων. Θα δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση για να γίνει;
Όπως και να ΄χει τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ίσως να είναι σκληρές, αλλά αποτελούν μονόδρομο για να υπάρξει ελπίδα στην διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους δανειστές.
Ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα πάντα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα που θα έχει η κυβέρνηση. Οι δανειστές δεν δίνουν…δεκάρα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και θα είναι ευχαριστημενοι αν ότι έχει απομείνει κλεισει.Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστεί το κόστος που απέφυγε ακόμη και η κυβέρνηση Σαμαρά;
Τα μοναδικά ενθαρρυντικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι στο τιμόνι των ΕΑΣ βρίσκεται ο ναύαρχος και Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστιδης και την ευθύνη των αμυντικών βιομηχανιών σε πολιτικό επίπεδο την έχει ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας.Και οι δύο είναι “πρακτικοί” κι όχι “θεωρητικοί” κι απ΄ όσο γνωρίζουμε έχουν λάβει αποφάσεις.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου