Ετικέτες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Δεύτερο σκάφος εντοπίζει, η αρχαιολογική έρευνα στον βυθό των Αντικυθήρων.


δεύτερο ναυάγιο

Δεύτερο σκάφος εντοπίζει, όπως όλα δείχνουν, η αρχαιολογική έρευνα στον βυθό των Αντικυθήρων. Οπως αναμενόταν από τις ενδείξεις όλων των προηγούμενων ετών, και παρότι οι αρχαιολόγοι, ως συνήθως επιφυλακτικοί, δεν βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, φαίνεται πως ένα δεύτερο βυθισμένο σκαρί γεμάτο αμφορείς- τουλάχιστον- περιμένει εξερεύνηση στο μέλλον.

Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα έδωσε η πρώτη φάση της έρευνας από τηνΕφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, που διήρκεσε από τις 9 έως τις 16 Ιουνίου. Περιελάμβανε ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «στην περυσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων(περίπου 70Χ30 μ.). Εντούτοις η γειτνίασή του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (περίπου 350Χ45 μ.), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για τη σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις».

Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. Το Sirius τράβηξε 179.520 φωτογραφίες, σε 10.500 τετραγωνικά μέτρα βυθού. Το έργο της ομάδας ήταν να ολοκληρωθεί η φωτομωσαϊκή χαρτογράφηση ακριβείας και να επεκταθεί ώστε να καλύψει πλήρως την περιοχή του ναυαγίου.

Στη συνέχεια, επιθέτοντας στον ψηφιακό φωτομωσαϊκό χάρτη ακριβείας τους εντοπισμούς και από άλλα εντοπιστικά όργανα (κυρίως ανιχνευτές μετάλλων) θα αποκτηθεί πλήρης εικόνα του ναυαγίου, ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής.

Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από τοΙδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, του «Γλάρου», το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν τη δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

«Βουτιά» για απαντήσεις τον Σεπτέμβριο

Με κατάδυση θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο η ανασκαφή στον βυθό των Αντικυθήρων. Αυτήν τη φορά, όμως, οι ερευνητές θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι με χάρτες του βυθού, ώστε να γνωρίζουν πού ακριβώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού αρχαίων. Σε αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο η τεχνολογία, βάσει της οποίας θα υποδειχθούν μεταλλικά κομμάτια που συνδέονται με το ναυάγιο. Είτε δηλαδή αποτελούν τμήμα του πλοίου και της οικοσκευής, είτε μεταλλικά τέχνεργα. Η σάρωση του βυθού και οι καταδύσεις των δυτών – αρχαιολόγων θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις για το αν το φορτίο του δεύτερου πλοίου αποτελούσαν αμφορείς ή και άλλα αντικείμενα και για το τι υπήρχε ακόμη στο πρώτο σκαρί.

 olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου