Ετικέτες

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σενέρ Λεβέντ, ένας γενναίος και έντιμος τουρκοκύπριος γράφει για το Κουρδικό


Κουρδικό
Με τον Σενέρ Λεβέντ
Δεν είναι εύκολο να ανατραπούν οι δικτάτορες. Κρατούν στα χέρια τους και τον στρατό και τα δικαστήρια και τον Τύπο. Επιτρέπεται κάθε είδους καταπίεση, κάθε είδους πονηριά και πλαστογραφία. Κατά τις περιόδους αυτές δεν ζητείται από τους εργαζόμενους, ειδικά στο κράτος, να είναι ειλικρινείς, έντιμοι και τίμιοι. Όσοι είναι έτσι τιμωρούνται. Μόνο ένα κριτήριο υπάρχει: να υπακούς στις εντολές του δικτάτορα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα εμπορευματοκιβώτια που ήταν φορτωμένα όπλα και πυρομαχικά στην Τουρκία. Συνελήφθησαν καθώς στέλνονταν στους τζιχαντιστές στη Συρία. Το φυσιολογικό μήπως δεν θα ήταν να επιβραβευθούν ο εισαγγελέας και οι στρατιωτικοί διοικητές που διενήργησαν αυτή την επιχείρηση; Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Θεωρήθηκε έγκλημα αυτό που έκαναν. Απολύθηκαν. Τώρα κατηγορούνται και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι το αποκάλυψαν αυτό και ζητείται η διά βίου φυλάκισή τους. Ένα τέτοιο πράγμα είναι η δικτατορία. Κάθε χρόνο η ΕΕ ετοιμάζει μιαν έκθεση που ονομάζεται «Έκθεση Προόδου της Τουρκίας». Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανοησία. Χαϊδεύει την πλάτη του δικτατορικού καθεστώτος. Παραγνωρίζει τα πάντα. Παίζει το παιχνίδι των τριών μαϊμούδων. Είμαι βέβαιος ότι αν επικεφαλής της Τουρκίας ήταν ο Χίτλερ ή ο Μουσολίνι, πάλι το ίδιο θα έκαναν.

Η Ευρώπη κοιτάζει μόνο τα συμφέροντά της και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν ήταν εύκολη η ανατροπή των δικτατόρων, μήπως ο Φράνκο θα τυραννούσε τον λαό της Ισπανίας για 36 χρόνια; Ή μήπως και ο δικτάτορας της Πορτογαλίας Ολιβέιρα Σαλαζάρ θα έμεινε και αυτός 36 χρόνια; Ανάγκασε τον λαό να υποφέρει τα πάντα. Ήταν πολύ πονηρός ο Φράνκο, ο οποίος συνέθλιψε τους κομουνιστές κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Για να μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνησή του, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του λαού στο ποδόσφαιρο. Ίδρυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έριξε χρήμα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μάζεψε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της εποχής, σημείωσε ένα ρεκόρ το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ακόμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτώντας για πέντε συνεχείς χρονιές το Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Συλλόγων της Ευρώπης. Δέχτηκε ένα καλό χαστούκι το ΑΚΡ στις εκλογές στην Τουρκία, το αποτέλεσμα των οποίων αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Έμεινε στους 255 βουλευτές αυτή τη φορά το ΑΚΡ, το οποίο κατά τις περασμένες εκλογές είχε εκλέξει 327. Ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στη Βουλή, που διαθέτει 550 έδρες.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Πέρασε το εκλογικό μέτρο με ένα ποσοστό κοντά στο 13% και ανακούφισε τους πάντες. Αύξησε στους 81 τους 27 βουλευτές που διέθετε. Ένα κόμμα που έμεινε στάσιμο σε αυτές τις εκλογές είναι και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου οι βουλευτές μειώθηκαν από τους 134 στους 133. Πολλοί ψηφοφόροι του CHP ψήφισαν το HDP για να περάσει το εκλογικό μέτρο. Το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) αύξησε τις έδρες του από 53 σε 82. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν θέλουν τα τρία κόμματα, θα κάνουν συνασπισμό και θα απαλλάξουν τελείως τη χώρα από το ΑΚΡ. Έτσι, θα θέσουν τέρμα στο σουλτανάτο του Ταγίπ Ερντογάν. Θα τον βγάλουν από το Προεδρικό Μέγαρο και θα τον καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ακόμα και αν δεν είναι το ίδιο τα τρία κόμματα, θεωρείται ότι έχει τελειώσει ο Ερντογάν. Είναι η αρχή του τέλους του. Ο λαός φύσηξε τη λάμπα και την έσβησε. Ο Ερντογάν έχασε. Ο Τζαν Ντουντάρ κέρδισε. Ο λαός κέρδισε. Η ζωή που υπολογιζόταν για τη Μέση Ανατολή ήταν τριάντα χρόνια. Ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να φτάσει το μισό της. Οι Κούρδοι έσωσαν τον τουρκικό λαό από τα χέρια του δικτάτορα. Από τις κάλπες βγήκε το Κουρδικό.
Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου