Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Οι 12 φυλές του ΣΥΡΙΖΑ


1
Τα είδη των ΠΑΣΟΚων τα είδαμε παλιά, όσο ακόμα υπήρχε ΠΑΣΟΚ. Τα είδη των φασιστών επίσης τα εξετάσαμε. Καιρός να δούμε και τα είδη των ΣΥΡΙΖΑιων. Καταλήξαμε σε 12, όσες και οι φυλές του Ισραήλ. Πάμε να δούμε μία μία και τις φυλές των ΣΥΡΙΖΑιων:
1 . Ο Αριστερός (aka Rosa)
λαφαζανης
Στο μυαλό του Αριστερού Συριζαίου επικρατεί μια θεωρητική και πολιτική σύγχυση. Είναι και αντικαπιταλιστής και αντισοβιετικός και αντιδεξιός και αντιπασόκος. Πηγαίνει σε πορείες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με χαμόγελο και σχεδόν πάντα με ένα λουλούδι στο πέτο. Ντύνεται απλά, πολλές φορές επιτηδευμένα απλά. Εσωκομματικά πιστεύει στην Αριστερή Πλατφόρμα. Διαβάζει φανατικά ISKRA και πιστεύει στην ενότητα της Αριστεράς αρκεί όλη η υπόλοιπη Αριστερά να προσέλθει πρόθυμη στις δικές του θέσεις τις οποίες δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Στο πρόσωπο του Λαφαζάνη βλέπει ένα κράμμα από Λένιν, Τσε, Ρόζα, Λαμπράκη και Τσάβεζ. Συμπαθεί ομάδες όπως ο Πανιώνιος ή ο Απόλλων Αθηνών. Διασκεδάζει σε ροκάδικα και ρακάδικα. Αγαπημένη του φράση: Θα πιέσουμε στην Κεντρική Επιτροπή να μην περάσει αυτό ή το άλλο μέτρο.

  1. Ο Κομμουνισταράς
Δεν είναι απλά Αριστερός σαν τον από πάνω. Πιστεύει ή έτσι λέει, στον κομμουνισμό. Έναν άλλο κομμουνισμό που θα έρθει μετά τις απαραίτητες διεργασίες που συντελούνται τώρα. Θα ψηφιστούν 1-2 μνημόνια ακόμα, θα πρέπει να υποφέρουμε λίγο αλλά ο κομμουνισμός θα έρθει μέσα από κάποια νέα κοινωνικά κινήματα που θα αναπτυχθούν καθώς η εργατικη τάξη δεν μπορεί μόνη της να κάνει επανάσταση. Έχει διαβάσει πολύ αλλά κάπου μπέρδεψε τον Μάο με τον Νταβανέλο. Για αυτόν ο Άρης ήταν παράδειγμα ζωής όπως και όλο το ΚΚΕ προ 1989. Μην τον ρωτήσεις τι θα έκανε ο Άρης αν ζούσε σήμερα γιατί πιθανόν να ακούσεις τίποτα για στρατηγικούς ελιγμούς και να σου πέσουν τα μαλλιά. Ο τύπος αυτός δεν γουστάρει τις «δεξιές παρεκκλίσεις» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάποιο περίεργο λόγο πιστεύει ότι ο νέος κομμουνισμός εκκολάπτεται μεταξύ Κουμουνδούρου και Μαξίμου.
  1. Το Κουβελόσκυλοπαπαδημούλης
Πρόκειται για τη συμπαθή εκείνη ράτσα ΣΥΡΙΖΑιων που ξεχάστηκαν πίσω όταν ο κυρ Φώτης έπαιρνε το σακάκι του, τον Ψαριανό και τους μισούς συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυε την ΔΗΜΑΡ. Μετριοπαθής, σοβαρός και καλοντυμένος. Πάντα ευπρεπής και συμπαθής. Συνήθως κατέχει θέση στο δημόσιο και έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τα γράμματα. Θαυμάζει τον Παπαδημούλη και νοσταλγεί τον Παπαγιαννάκη. Οι εξεγέρσεις, οι αγώνες και οι απεργίες είναι για αυτόν εξαλλοσύνες που σε κάποια άλλη εποχή είχαν νόημα. Τώρα η θέση της Αριστεράς είναι να παλέψει για να μπουν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς. Κατά βάθος είναι με τον Κουβέλη αλλά δεν το ξέρει γι’ αυτό αρχίσε να αισθάνεται πιο άνετα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να θυμίζει ΔΗΜΑΡ.
  1. Ο Αναρχο-ΣΥΡΙΖΑιος
DIAMANTOPOULOS
Εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες. Εξακολουθεί να θεωρεί τις κάλπες συνώνυμες με τους κάδους απορριμάτων.Σκίρτησε κάτι μέσα του όταν έμαθε ότι στην μακρινή Καστοριά εξελέγη αναρχικός βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίζει τακτικά. Στις ευρωεκλογές πάει για μπάνιο. Στις δημοτικές αράζει στα Εξάρχεια. Στις βουλευτικές όμως ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα διαλύσει τα ΜΑΤ ή έστω θα τα διώξει από την πλατεία. Σέβεται ορισμένες τοποθετήσεις νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ αναρχικών ή κατηγορούμενων για τρομοκρατία αν και πίσω από την πλάτη τους, τους αποκαλεί παραγοντίσκους σοσιαλδημοκράτες. Έχει στην ντουλάπα του όλα τα μπλουζάκια από τον σύνδεσμο της Σαιντ Πάουλι και στη δισκοθήκη του τα άπαντα των Sex Pistols και των Ramones.
  1. Ο ΠΑΣΟΚογενής νεοσυριζαίος
τζακρη
Πολυπληθής αυτή η φυλή τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από ανθρώπους γνωστούς. Όλους αυτούς που επί Ανδρέα ήταν με την αλλαγή, επί Σημίτη με τον εκσυγχρονισμό, επί ΓΑΠ με τα λεφτά που υπήρχαν. Τώρα, είδαν ΠΑΣΟΚ και μπήκαν. Ψηφίζουν από Τζάκρη μέχρι Τσουκαλά και ακόμα στα μεταξύ τους πηγαδάκια αναρωτιούνται γιατί διαλύεται έτσι το κόμμα. Βέβαια εννοούν το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ για το οποίο χτυπά η καρδιά τους. Μισούν τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά και ονειρεύονται μια ενότητα των κεντροαριστερών δυνάμεων απέναντι στην ανερχόμενη ακροδεξιά. Βλέπετε ακόμα επιμένουν να θεωρούν τους εαυτούς τους κάτι σαν αριστερούς. Επιπλέον, καθένας από αυτούς ισχυρίζεται ότι έχει το know-how της διακυβέρνησης αυτού του τόπου. Γι’ αυτό άλλωστε στις δημοτικές εκλογές παραγοντίζει κάνοντας δουλειά για κάποιον δήθεν ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο. Αυτοί είναι κάτι σαν μετανάστες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και με την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψουν στην παράταξη που τους γέννησε.
  1. Ο «να τα βρούμε ρε παιδιά» ΣΥΡΙΖΑίος
Σπάνια ενοχλεί. Ακόμα πιο σπάνια κάνει αντιπάλους. Βρέθηκε να ψηφίζει και να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί βρήκε την εγγύηση μιας κάποιας ομαλότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα βρει με όλους. Αυτός ο τύπος ΣΥΡΙΖΑιου είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής μιας νέας έντιμης συμφωνίας. Δεν πολυγουστάρει τις επικοινωνιακές «ακρότητες» του Βαρουφάκη ούτε τις ουτοπικές εξαγγελίες της πλατφόρμας. Θέλει να τα βρουν όλοι με όλους και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ταξικής ειρήνης να πορευτούμε στον δύσκολο δρόμο. Έχει σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή του ψηφίσει Καραμανλή και επαινεί τον Τσίπρα για την σοβαρότητά του.
  1. Ο ρομαντικός
Θα τον βρεις στο φεστιβαλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με πουκάμισο και φούτερ στους ώμους να συνομιλεί με παλιούς συντρόφους από τους Λαμπράκηδες πίνοντας κρασί. Ήταν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ από πάντα. Πιο παλιά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Έδωσε μάχες κάποτε, έτρεχε τότε για το κόμμα. Μιλάει πάντα για πολιτική πολλές φορές με νοσταλγία. Θυμάται τον Λαφαζάνη στα νιάτα του, τον Κουβέλη και τον Αλαβάνο με τον οποίο διατηρεί ακόμα άριστες σχέσεις. Δεν του αρέσει ο συνωστισμός πασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αντιμετωπίζει ως αναγκαίο κακό. Δεν έχει πια τις δυνάμεις να τρέχει καθημερινά για το κόμμα. Θεωρεί τον εαυτό του απόστρατο της Αριστεράς και προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί. Χαίρεται τον ενθουσιασμό των νέων του συντρόφων και σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να τους εμπνεύσει μιλώντας τους για τα δικά του χρόνια που τα πράγματα ήταν πιο όμορφα. Φανατικός οπαδός του Δρίτσα που εκπροσωπεί τον αυθεντικό ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ συμπαθεί και την Ζωή λόγω του πατέρα της.
  1. Το ΣΥΡΙΖΟτρολ
Είναι εκείνος ο τύπος που γεμίζει τον τοίχο σου στο facebook με τρια άρθρα από το left.gr, ένα iskra και δυο από την Αυγή μέσα σε πέντε λεπτά. Εκείνος που έχει ποστάρει ό,τι μαλακία έχει τουιτάρει ο Άδωνις. Αυτός που τρελάθηκε από γνήσιο αντισεξιστικό ενδιαφέρον όταν ο Σαμαράς δήλωσε ότι είναι της αντρικής σχολής και φρόντισε να το δείξει με πολλά like, comments και share. Ήταν offline όταν ο Καμμένος φώναζε στον Άδωνι να κάτσει στα τέσσερα. Αν κάνεις το λάθος να του το επισημάνεις θα φας block ή διαδικτυακά μπινελίκια που θα είναι κάπως έτσι: «μίλησε και η ουρά της Δεξιάς», «λες τα ίδια με τον Σόιμπλε», «τώρα θυμήθηκες να κάνεις αντιπολίτευση» και άλλα τέτοια ευχάριστα. Όταν άνοιξε η ΕΡΤ ξεσάλωσε και αντέδρασε σαν να έγινε η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα. Στα πολύ επαναστατικά του μπορεί να επιπλήξει ήπια τον Πανούση φροντίζοντας όμως να υπενθυμίσει ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν ανήκει οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλες εποχές αυτός θα ήταν ο Αυριανιστής του ΣΥΡΙΖΑ.
  1. Ο ψεκασμένος ΣΥΡΙΖΑιος
Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι. Είναι μικρή μειοψηφία αλλά υπάρχουν. Δεν αναφέρομαι σε κάποιες ατυχείς παραλίγο επιλογές για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τύπου Ιφικράτη Αμυρά, αλλά σε τύπους που ξεκινάνε από έναν ήπιο Καραμανλισμο και συνδέουν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τους αεροψεκασμούς. Ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω Καζάκη σε μια πλατεία. Ξέρει απ’έξω περισσότερες θεωρίες συνομωσίας από όσες φαντάζεσαι. Γουστάρει Ραχήλ Μακρή και Μιχελογιαννάκη και ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ο Τσίπρας στο μάτι της χοντροκώλας Μέρκελ.
  1. Ο κοψοχέρης
Όπως όλα τα κόμματα εξουσίας έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους κοψοχέρηδές του. Εδώ όμως μιλάμε για καταστάσεις που αγγίζουν το όριο της παράνοιας. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι δεν θα εκπληρώσει καμία από τις δεσμεύσεις του, απλά για να φύγουν οι άλλοι. Ένιωθε και λιγο Αριστερός. Είδε με συμπάθεια κάποιες επικοινωνιακές κινήσεις του πρώτου τριημέρου. Από τότε όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δεν χάνει ευκαιρία να κράξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να προαναγγέλει ότι δεν πρόκειται να τους ξαναψηφίσει.
  1. Ο απολιτίκ ΣΥΡΙΖΑιος
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το απόλυτο πολιτικό τρεντ της προηγούμενης διετίας. Έτσι, τον προσέγγισαν πολλοί που δεν είχαν ξανασχοληθεί με την πολιτική. Πήγαν με τη μάζα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Το ομολόγησαν  λίγο ενοχικά στην παρέα τους. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και κάποιοι χιπστεροαριστεροί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει κυβέρνηση. Σήμερα βλέπουν με αγωνία τις εξελίξεις και δεν αισθάνονται πολύ δικαιωμένοι από την επιλογή τους.
  1. Ο ανένταχτος
Είναι κάποιος που θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες. Εκείνο που τον διαφοροποιεί είναι πως όταν η συζήτηση πάει στην πολιτική το πρώτο πράγμα που σπεύδει να διευκρινίσει είναι ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑιος αλλά… Και μετά το «αλλά» ξεκινάει η ουσία. Συμφωνεί με όσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να τα εμφανίσει ως λογικά ή αναγκαία. Είναι αυτός που θα αρνηθεί την κατάταξή του στους ΣΥΡΙΖΑιους και θα δηλώσει ότι απλά τους ψήφισε μια φορά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του το κόμμα στο οποίο δεν ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου