Ετικέτες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: Από τη Βουλγαρία ξεκίνησε ο σλαβικός πολιτισμός

Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: Από τη Βουλγαρία ξεκίνησε ο σλαβικός πολιτισμός

26/5/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 41 εμφανίσεις


Λίγοι λαοί λατρεύουν τους αγίους που δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο (κυριλλική γραφή) και εορτάζουν την Ημέρα του Σλαβικού Πολιτισμού και της Λογοτεχνίας. Η γιορτή στη Βουλγαρία είναι απόδειξη της αποστολής του βουλγαρικού έθνους και ευκαιρία για εθνική υπερηφάνεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ με την
 ευκαιρία της 24ης Μαΐου, Ημέρα της Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και της Σλαβικής Λογοτεχνίας, καλωσορίζοντας το κοινό στο προεδρικό ίδρυμα που άνοιξε τις πόρτες του για τέταρτη συνεχή χρονιά.

«Εμείς οι Βούλγαροι, έχουμε ιδιαίτερο ρόλο, έχουμε διατηρήσει και αναπτύξει  το έργο των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Υπάρχουν μερικά κράτη που είχαν το δικό τους αλφάβητο και έδωσαν το φως στα άλλα. Είμαστε υπερήφανοι που ακριβώς στη Βουλγαρία, φούντωσε το ξέσπασμα της πνευματικότητας των σλαβικών λαών και οι σπινθήρες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ υπενθύμισε ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη γράφουν με κυριλλικά και το κυριλλικό αλφάβητο χρησιμοποιείται από περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι η επίσημη γραφή σε 12 χώρες.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Βουλγαρικής Παιδείας του Πολιτισμού και του Σλαβικού Διαφωτισμού, στην επίσημη αίθουσα του προεδρικού ιδρύματος είχαν εκτεθεί παλαιά αντίγραφα στην κυριλλική γραφή, όπου μεταξύ άλλων ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη βουλγαρική  στο τυπογραφείο του Ιακώβ Κράικοφ στη Βενετία το 1556.
Αντίγραφο, επίσης, της «Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας» [История славянобългарска] που γράφηκε από τον Σωφρόνιο Μπρατσάνσκι,πριν από 250 χρόνια στην πόλη Κότελ, βρίσκονταν στην έκθεση του προεδρικού μεγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου