Ετικέτες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το σύνδρομο της Ρωσοφοβίας. Γιατί η Δύση μισεί τη Ρωσία;


Posted: 27 May 2015 05:43 AM PDT






Ο 
δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας Guy Mettan με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου: «Ρωσία-Δύση: Χίλια χρόνια πολέμου» ( Russia-West: A Thousand Years Of War) 
μίλησε στο ειδησειογραφικό πρακτορείο RT τονίζοντας πως 
«η Ευρώπη έχει κατασκευάσει ένα τεχνητό εχθρό προκειμένου να δημιουργηθεί μια τεχνητή ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Ο συγγραφέας είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και 15 χρόνια,παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονταν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει συχνά απογοητευτεί από τον τρόπο που καλύπτονταν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης οι προερχόμενες από τη Ρωσίας σχετικές ειδήσεις.
Οι εξελίξεις, όμως, στην ουκρανική κρίση ήταν το πραγματικό κίνητρο που ώθησε τον Mettan να γράψει το βιβλίο.

«Όταν η ουκρανική κρίση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2014 ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος από τον τρόπο που οι συνάδελφοί μου κάλυπταν τα γεγονότα με μια συνεπή αντι-ρωσική προκατάληψη» τόνισε. 



Τα αντι-ρωσική συναισθήματα κυριάρχησαν στη Δύση, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο  Mettan προσθέτοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο στην Κίνα και την Ιαπωνία.

«Για μένα είναι μια μορφή ρατσισμού. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να το εξηγήσω», είπε ο συγγραφέας ο οποίος πιστεύει πως οι ρίζες αυτής της κατάστασης προέκυψαν από τη διάσπαση μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού. «Αυτός είναι ο λόγος που το βιβλίο μου ονομάζεται Χίλια Χρόνια Πολέμου», σημείωσε.




Η σύγχρονη ρωσοφοβία δημιουργήθηκε στη δυτική Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα σύμφωνα με τον Mettan λέγοντας πως  η Δύση έγινε εχθρική προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της αποικιακής εξάπλωσης της Ευρώπης όταν οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποίησαν ότι η Ρωσία ήταν μια "μεγάλη δύναμη" για τη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Mettan οι ΗΠΑ ενέκριναν τη Ρωσοφοβία αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μόλις ο ναζισμός νικήθηκε το 1945, οι Αμερικανοί στράφηκαν εναντίον των Ρώσων συμμάχων τους, παρόμοια περίπτωση με τους Βρετανούς το 1815, αμέσως μετά τη νίκη τους επί του Ναπολέοντα».

Σε πρώτη φάση η Ρωσοφοβία συνδέθηκε με την πάλη ενάντια στον κομμουνισμό όπως εξήγησε ο Mettan αλλά «συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό», ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνισμού και το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. «Αποτελείται από δύο μορφές: μια ιδεολογική μορφή γύρω από τον υποτιθέμενο αγώνα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια γεωπολιτική αντιπαλότητα, επειδή οι ΗΠΑ θέλει η αμερικανική ηγεμονία να επικρατήσει ».


Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Mettan δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν έχει ταυτότητα και αγωνίζεται να διατηρηθεί, ιδιαίτερα μετά την ένταξη των νέων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Τα νέα μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και άλλες χώρες της Βαλτικής, από τη στιγμή που συνδέονταν στο παρελθόν με τη Σοβιετική Ρωσία, αισθάνθηκαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα.


«Και τι θα μπορούσε να είναι ευκολότερο από το να εφεύρουμε έναν εχθρό, έναν αντίπαλο» είπε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι για αυτά τα μέλη της ΕΕ «η Ρωσία ενεργεί ως ο ιδανικός εχθρός» και τους επιτρέπει να λάβουν υποστήριξη από τις ΗΠΑ. 


Τελειώντας εξομολογήθηκε πως αν και είχε κάποιους φόβους λόγω των εχθρικά σχολίων από άλλους δημοσιογράφους που επέκριναν το βιβλίο του, το έργο του κατέληξε να έχει «μάλλον καλή υποδοχή
» καθώς οι κριτικοί και το ευρύ κοινό το δέχτηκαν θετικά. «Συνειδητοποίησα πως το κοινό ήταν κουρασμένο από τον εντελώς προκατειλημμένο τρόπο που τα κυρίαρχα Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα γεγονότα που σχετίζονται με τη Ρωσία, και τώρα [το κοινό] είναι πεινασμένο για μια άλλη σκοπιά» είπε ο  Mettan. 


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου