Ετικέτες

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Γαλλία: Πρωτοφανής ηλεκτρονική πειρατεία στο TV5Monde

«ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ»

Η κυβερνοεπίθεση εναντίον του TV5Monde είναι “εντελώς πρωτοφανής στην Ιστορία της τηλεόρασης”, δήλωσε σήμερα ο Ιβ Μπιγκό, γενικός διευθυντής του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου. “Είναι εντελώς πρωτοφανές για εμάς και πρωτοφανές στην Ιστορία της τηλεόρασης”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε “μέσω δικτύων Ιντερνετ”.
Γαλλία: Πρωτοφανής ηλεκτρονική πειρατεία στο TV5Monde
Οι γαλλικές αρχές διενεργούν έρευνα για την ηλεκτρονική πειρατεία στο TV5Monde χθες βράδυ από άτομα που δήλωσαν ότι είναι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η κυβέρνηση είναι “αποφασισμένη” να αντιμετωπίσει τους “τρομοκράτες”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατήγγειλε την ηλεκτρονική πειρατεία στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο τονίζοντας ότι συνιστά “απαράδεκτη προσβολή στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφρασης”, με μήνυμά του στο Twitter.
Οι υπουργοί Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, Πολιτισμού Φλερ Πελερέν και Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μετέβησαν το πρωί στην έδρα του TV5 Μοnde στο Παρίσι. Η Πελερέν ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους διευθυντές των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.
Γαλλία: Πρωτοφανής ηλεκτρονική πειρατεία στο TV5Monde
“Ειδεχθή και θρασύδειλη ενέργεια” χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση η υφυπουργός Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας Ανίκ Ζιραρντέν. “Το δίκτυο αυτό μεταδίδει τη γαλλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την ποικιλομορφία του, χτίζει γέφυρες μεταξύ γαλλοφώνων στον κόσμο. Αυτές είναι οι αξίες που σκόπιμα δέχθηκαν επίθεση”.
Η επίθεση σημειώθηκε χθες βράδυ, γύρω στις 22.00 τοπική ώρα. Οι εκπομπές του TV5, που μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, διακόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από μια μαύρη οθόνη και στα ένδεκα κανάλια του TV5Monde. Την ίδια στιγμή, το δίκτυο έχανε τον έλεγχο των σελίδων του στο Facebook και των λογαριασμών του στο Twitter, καθώς και των ιστοσελίδων του στις οποίες εμφανίζονταν όλα τα αιτήματα της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΙΚ.
Γαλλία: Πρωτοφανής ηλεκτρονική πειρατεία στο TV5Monde
“Είναι μια κυβερνοεπίθεση εξαιρετικά στοχευμένη και ισχυρή”, δήλωσε ο Ιβ Μπιγκό στο AFP. “Από τις 05:00 καταφέραμε να εκπέμψουμε μια μόνο εκπομπή σε όλα τα κανάλια μας. Επί του παρόντος δεν μπορούμε να παράγουμε δικά μας τηλεοπτικά δελτία. Αυτό δεν θα αποκατασταθεί πριν από τις 14:00″, πρόσθεσε.
“Μεταδίδουμε πρόγραμμα αρχείου για να μην υπάρχει μαύρη οθόνη. Δεν έχουμε mails. Όλο το σύστημα πληροφορικής είναι μπλοκαρισμένο”, δήλωσε ο Ζαν Κορνέιγ, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του TV5.
Η ηλεκτρονική πειρατεία σημειώθηκε την ημέρα έναρξης του TV5Monde Style HD, ενός νέου θεματικού καναλιού αφιερωμένου στην “τέχνη του γαλλικού τρόπου ζωής”, που άρχισε να μεταδίδεται χθες στη γαλλική γλώσσα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, τις χώρες του Μάγρεμπ και τη Μέση Ανατολή.
Για τον Μπιγκό, η πειρατεία “δεν έχει καμία σχέση” με την έναρξη λειτουργίας του καναλιού, καθώς μια τόσο ισχυρή κυβερνοεπίθεση προϋποθέτει προετοιμασία εβδομάδων.
Στο λογαριασμό του TVMonde στο Facebook οι χάκερ ανήρτησαν έγγραφα τα οποία εμφάνισαν ως δελτία ταυτότητας και βιογραφικά γάλλων στρατιωτικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ. “Στρατιώτες της Γαλλίας, κρατηθείτε μακριά από το Ισλαμικό Κράτος! Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τις οικογένειές σας, επωφεληθείτε”, ήταν το μήνυμα των πειρατών που αναρτήθηκε στο Facebook μαζί με τα συγκεκριμένα έγγραφα. Στο μήνυμα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατηγορείται ότι διέπραξε “ασυγχώρητο λάθος” διεξάγοντας “έναν πόλεμο που δεν χρησιμεύει σε τίποτε”. “Γι’ αυτό και οι Γάλλοι έλαβαν τα δώρα του Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo και το Hyper Casher”, προσθέτουν οι χάκερ αναφερόμενοι στις αιματηρές επιθέσεις εναντίον του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού και του εβραϊκού παντοπωλείου που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους από τις 7 ως τις 9 Ιανουαρίου στο Παρίσι.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου