Ετικέτες

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αποκάλυψη Ησυχου για αρχείο με ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος της Ελλάδας


Την ύπαρξη ενός άκρως πολύτιμου περιεχομένου και μεγάλου σε έκταση, αρχείου σχετικά με ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος της χώρας μας την περίοδο της κατοχής, και το οποίο βρίσκεται σε ελληνικά χέρια, αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κων. Ησυχος.

Πρόκειται για ένα αρχείο περίπου 400 χιλιάδων σελίδων από τα ημερολόγια των κατακτητών με προφανώς μεγάλης αξίας στοιχεία.
«Εδώ και λίγο καιρό τα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εμπλουτιστεί με την κατοχή των περίπου τετρακοσίων χιλιάδων εγγράφων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφατα αποκτήθηκαν και αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο ’41-’44 στην Ελλάδα. Αυτά βρίσκονται σε μία διαδικασία ψηφιοποίησης, αλλά εκτιμάμε ότι αυτός είναι ένα πολύ σημαντικός πλούτος που πρέπει να είναι ανοιχτός» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ησυχος, κατά την διάρκεια συνεδρίασης με θέμα την ανασύσταση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Και πρόσθεσε:
«Σε αυτά τα έγγραφα, από μία πρώτη εκτίμηση που έγινε, καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές την περίοδο ’41-’44. Καταγράφονται εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων στην επικράτεια, καταστροφές ιστορικών μνημείων, βεβήλωση ιστορικών μνημείων, αλλά και καταστροφή αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφύρια, σπίτια, τα οποία δεν είναι μόνο μέρος των ιστορικών αρχείων του Ελληνικού Στρατού, αλλά και των στρατευμάτων κατοχής. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, διότι κατανοούμε ότι, όταν αυτά που καταγράφονται είναι από τους κατακτητές, δεν χωράει καμία μα καμία αμφισβήτηση για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων οφειλών που τεκμηριώνονται, όχι μόνο με ονοματεπώνυμο, αλλά και με κάθε αξία ανθρώπινης ζωής, αλλά και άψυχου υλικού».
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου