Ετικέτες

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου (άρθρο του Νίκου Νικολούδη στο περιοδικό "Ιστορία εικονογραφημένη")


Το περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη" δεν χρήζει δικής μας διαφήμισης στο Ιστοριόφιλο κοινό. Είναι το παλαιότερο εκδιδόμενο αδιαλείπτως Ιστορικό περιοδικό στην Ελλάδα μετρώντας ήδη 560 τεύχη από το 1968 που πρωτοεκδόθηκε από τον εκδοτικό οργανισμό "Πάπυρος". Αφορμή για την αναφορά αυτή είναι το άρθρο του φίλου μου κ. Νίκου Νικολούδη στο τεύχος Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί στην Αθήνα αυτό τον μήνα και το οποίο έχει ως θέμα τον θάνατο του Βασιλιά Παύλου και την επιρροή του γεγονότος αυτού στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Το άρθρο δίνει νέες πληροφορίες για την φύση της ασθένειας του Βασιλιά και εξετάζει το θέμα τόσο από την ανθρώπινη πλευρά του, αλλά και από την σημασία της για την πολιτική ζωή της Χώρας, καθώς ο Θρόνος ποτέ δεν ήταν στην Ελλάδα ένας διακοσμητικός ανώτατος θεσμός, αλλά αποτελούσε βασικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων.

Στο άρθρο σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Βασιλιά, δίνονται πολλά νέα στοιχεία για τις τελευταίες μέρες του και περιγράφεται η κηδεία του από υλικό των εφημερίδων της εποχής. Το άρθρο συνοδεύεται από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, που ένας ιστοριοδίφης της αξίας του κ. Νικολούδη εύκολα μπορεί να εξασφαλίσει.

Στο τεύχος ξεχωρίσαμε επίσης την βιογραφία του Αστιγξ γραμμένη με επιμέλεια από τον κ. Ιωάννη Παπαφλωράτο. Ο Άστιγξ διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια και την μεγάλη του προσφορά στον Ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας, κάτι που δυστυχώς στην εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
Επίσης υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο για την Ιστορία των βιβλιοθηκών του Ελληνισμού γραμμένο από τον κ. Ελευθέριο Καντζίνο.

Πιστεύω πως είναι σαφής η στροφή του περιοδικού προς την νεότερη και σύγχρονη Ελληνική Ιστορία με άρθρα για ακανθώδη ζητήματα που προκαλούν ακόμη και στις μέρες μας έντονες συζητήσεις. Κατά την γνώμη μας, αυτή είναι η ορθή επιλογή που προσφέρει υπηρεσίες στην Ιστορική επιστήμη και αναμφίβολα πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον διευθυντή του περιοδικού κ. Διονύση Μουσμούτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου