Ετικέτες

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανησυχία σε ΗΠΑ – ΕΕ από τη φιλορωσική πολιτική



Ανησυχία σε ΗΠΑ – ΕΕ από τη φιλορωσική πολιτική
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση Τσίπρα που έχει διεθνείς προεκτάσεις. Η δυσφορία του πρωθυπουργού στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής κ. Μογκερίνι, προκάλεσε ήδη «ανησυχίες» και έχει θορυβήσει έντονα την Ε.Ε. αλλά και πέραν του Ατλαντικού.
Επιπροσθέτως, ισχυρό σοκ στα δυτικά κέντρα των αποφάσεων, προκάλεσαν και οι δηλώσεις του ρώσου αντιπροέδρου του Κέντρου Σχεδιασμού Στρατηγικής Ανάπτυξης Γκριγκόρι Τροφιμτσούκ. Ο ρώσος αξιωματούχος και επιστήμονας, σχολιάζοντας την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ, τόνισε ότι «θα ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση ισχυρής υποστήριξης – οικονομικής και πολιτικής – από ένα άλλο ισχυρό διεθνές μπλοκ». Ενδεικτικό των «ανησυχιών» στην Ουάσιγκτον είναι και σχετική αρθρογραφία της εφημερίδας «The Times», όπου σημειώνεται ότι «η φιλορωσική θέση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να περιπλέξει την πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας!»

Στο εν λόγω άρθρο, αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει πως «η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία θα βλάψει την ίδια την Ευρώπη» ενώ έχει τονίσει πως με αυτήν την πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοπυρπολείται. Παράλληλα, όπως τονίζει η εφημερίδα, ο νέος πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στους στενούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα από «την παράδοση του κοινού αγώνα των λαών, την κοινή θρησκεία, τις κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες». Σημειώνεται ότι το ζήτημα των κυρώσεων θα θέσει στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ο νέος υπουργός Ν. Κοτζιάς.
Λαφαζάνης
Πρέπει να σημειώσουμε ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο  Ria Novosti χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως «πολύ κακή πολιτική, η οποία πλήττει σοβαρά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη». Εξέφρασε την αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ρωσία και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει νέους δεσμούς και να βελτιώσει τις σχέσεις, αναβαθμίζοντάς τις σε πιο ουσιαστικό επίπεδο».
Αβραμίδης
Η γεωπολιτική στροφή της Ελλάδας, είναι πλέον ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και ενισχύεται από την παρουσία των ΑΝ.ΕΛ στη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γαβριήλ Αβραμίδης σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο TASS, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνοντας παράλληλα την επίσκεψη του προέδρου Π. Καμμένου στην Μόσχα και τις συναντήσεις που είχε, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ». Να σημειώσουμε πως ο κ. Πάνος Καμμένος ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Αβραμίδης είπε επίσης ότι ήταν σημαντική η δήλωση της Ρωσίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, και ότι το 2019 ολοκληρώνεται η σύμβαση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. «Είναι σημαντικά ζητήματα που θα προωθήσουμε ως πολιτικό κόμμα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία σ’ αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο κ. Αβραμίδης.
Τροφιμτσούκ
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου Γκριγκόρ Τροφιμστούκ, στον «Σπούτνικ», ο οποίος σχολίασε το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ένα θέμα που όπως είπε, είναι κεντρικό θέμα στα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης.
Υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση ισχυρής υποστήριξης – οικονομικής και πολιτικής – από ένα άλλο ισχυρό διεθνές μπλοκ. Ωστόσο πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον δεν πρόκειται να δούμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Εφ ‘όσον η πολιτική κατάσταση εξελιχθεί έτσι ώστε η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση να ενεργεί μόνη της και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει την οικονομική «ισοπέδωση». Την ίδια στιγμή ο λαός της Ελλάδας θα ζει όλο και χειρότερα και η κοινωνική κατάσταση θα επιδεινωθεί», κατέληξε ο αναλυτής.
www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου