Ετικέτες

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 28 Ιανουαρίου


μ. Χ.
1896

Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 3 χλμ/ώρα.
1897

Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
1918

Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού, που ιδρύθηκε την ίδια ημέρα με απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων.
1938

Ο γερμανός ραλίστας Ρούντολφ Καρατσιόλα με Mercedes-Benz W195 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο με 432,7 χλμ/ώρα, που ισχύει μέχρι σήμερα. Αργότερα την ίδια ημέρα ο 29χονος Γερμανός ραλίστας Μπερντ Ροζεμιάγιερ, προσπαθώντας να βελτιώσει το ρεκόρ του Καρατσιόλα, χάνει την ζωή του.
1956

Μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Γρίβα - Διγενή στη Μονή Κύκκου, για συζήτηση των «προτάσεων Χάρντινγκ». Την ίδια ημέρα, ύστερα από διήμερες σκληρές συγκρούσεις μαθητών με τις «δυνάμεις Ασφαλείας» γύρω από την Αρχιεπισκοπή, διατάσσεται το κλείσιμο του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας και η διαγραφή του από το μητρώο των σχολών Μέσης Παιδείας.
1961

Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό τον Μανώλη Ανδρόνικο.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2801#ixzz3Q4jOVHbx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου