Ο τυφώνας της RAF
Το Hawker Typhoon υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε ως αντικαταστάτης του διάσημου καταδιωκτικού Hawker Hurricane. Εξοπλισμένο με τέσσερα πυροβόλα των 20χλστ. και εφοδιασμένο με τον 24κύλινδρο κινητήρα Napier Sabre των 2.200 ίππων, το αεροσκάφος μπορούσε να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 652 χλμ. ανά ώρα και να πετάξει σε ύψος μέχρι 10.360μ. Η ακτίνα δράση τους έφτανε τα 820χλμ. Θεωρητικά ήταν ανώτερο σε επιδόσεις ακόμα και από περίφημο Spitfire.

2
Και όμως αποδείχτηκε ότι σε μεγάλα ύψη το αεροσκάφος δεν είχε καλή απόδοση και έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης, πλήττοντας στόχους στο έδαφος. Έτσι το «tiffie» όπως το ονόμαζαν οι πιλότοι που πέταξαν με αυτό, μετατράπηκε σε μαχητικό, όντα ικανό να μεταφέρει δύο βόμβες των 500 ή μια των 1.000 λιβρών ή οκτώ ρουκέτες των 25 λιβρών, ανά τέσσερις σε κάθε πτέρυγα, επιπλέον των τεσσάρων πυροβόλων των 20χλστ. που ούτως ή άλλως έφερε.
Και ήταν στον ρόλο του μαχητικού εγγύς υποστήριξης που το αεροσκάφος έγραψε ιστορία, καθιστάμενο ο φόβος και τρόμος των γερμανικών αρμάτων, όντας ικανό, με ευκολία, να καταστρέψει ακόμα και τα «μεγαθήρια» τύπου Tiger, ως «σαρδελοκούτια», όπως λεγόταν τότε. Τα Typhoon διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο κατά τη απόβαση και στις μάχες που ακολούθησαν στη Νορμανδία αν και οι απώλειες ήταν μεγάλες, καθώς τα αεροσκάφη πετούσαν χαμηλά και συγκέντρωναν πάνω τους τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά. Πάνω από τη Νορμανδία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 150 πιλότοι Typhoon.
Στις 10 Ιουνίου 1944 ήταν οι τέσσερις μοίρες Typhoon που κατέστρεψαν το στρατηγείο της γερμανικής δύναμης αρμάτων στη Γαλλία. Την επίθεση πραγματοποίησαν 40 Typhoon τα οποία έριξαν 136 ρουκέτες, από ύψος μόλις 600μ. Η καταστροφή του στρατηγείου είχε ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη επέμβαση των γερμανικών τεθωρακισμένων δυνάμεων κατά των Συμμάχων στη Νορμανδία.
1
Στις 7 Αυγούστου 1944, στη Μορτέν της Γαλλίας, οι Γερμανοί εκτόξευσαν μεγάλη αντεπίθεση με τον όγκο των τεθωρακισμένων τους κατά των δυνάμεων του στρατηγού Πάττον. Αμέσως πέταξαν στην περιοχή δύο Typhoon, τα οποία, παρά την πυκνή νέφωση, ανακάλυψαν μια γερμανική φάλαγγα 300 αρμάτων και οχημάτων. Αμέσως το ένα αεροσκάφος έπληξε το προπορευόμενο άρμα και το δεύτερο το τελευταίο, παγιδεύοντας τη φάλαγγα. Όχι τυχαία η ημέρα αυτή ονομάστηκε «η μέρα των Typhoon». Μέχρι το απόγευμα της 7ης Αυγούστου τα Typhoon είχαν εκτελέσει 294 εξόδους, βάλλοντας συνολικά 2.088 ρουκέτες και 75 τόνους βομβών κατά των Γερμανών. Η γερμανική φάλαγγα αφανίστηκε και η γερμανική αντεπίθεση εξουδετερώθηκε εν τη γενέσει της. Το χτύπημα του τυφώνα ήταν καταλυτικό.