Ετικέτες

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Στην Ελλάδα του φόβου…



© Κουτί της Πανδώρας
Ανθρωπάκια φοβισμένα, περιχαρακωμένα στα ψίχουλα που τους έχουν πετάξει στο πάτωμα τρέμουν μην τυχόν και χάσουν αυτά που δεν έχουν. Γέμισε η χώρα άβουλες μαριονέτες που κινούνται στους ρυθμούς που τους επιβάλουν μέσω μιας αισχρής πλύσης εγκεφάλου από τα κυρίαρχα καθεστωτικά ΜΜΕ, που θα έκανε ακόμα και τον Γκέμπελς να μοιάζει με γατάκι μπροστά της , η Κυβέρνηση και τα μεγάλα σαλόνια της χώρας.
Μέσα σε μια πενταετία γύρισαν ανάποδα οι ζωές της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της δύσμοιρης χώρας.

Ο ένας στους τρεις έχασε τη δουλειά του, ενώ όσοι κατάφεραν να διατηρήσουν το δικαίωμα της εργασίας μέχρι τις μέρες μας, βιώνουν έναν απίστευτο εργασιακό Μεσαίωνα δουλεύοντας δίχως να πληρώνονται τα ψίχουλα που τους τάζουν, δίχως ωράριο, δίχως τις αναγκαίες ανάσες ελεύθερου χρόνου και προσωπικών στιγμών, δίχως ασφάλιση και τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης διαρκώς πάνω από το κεφάλι τους. Η αξιοπρέπεια έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση, την ώρα που το χαμόγελο αποτελεί πια ένα νέο κεφάλαιο στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Ότι κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες εργαζομένων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα καταστρατηγήθηκε μέσα μια νύχτα, μ’ ένα άβουλο ‘’ναι σε όλα’’…

Γύρω μας άνθρωποι πεθαίνουν έξω από ένα Νοσοκομείο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλια και κατέληξαν να είναι ανασφάλιστοι λόγω είτε ανεργίας είτε της μαύρης εργασίας που επιδοκιμάζει και προωθεί μια ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση. Οι τιμές των φαρμάκων ανεβαίνουν διαρκώς με ρυθμούς που θα ζήλευε ακόμα κι Edmund Hillary όταν κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Κι όλα αυτά μέσα στα πλαίσια ενός ασφαλιστικού συστήματος διάτρητου από παντού, ενός συστήματος που σε ξεζούμιζε κανονικότατα από την πρώτη ημέρα της εισόδου σου στον λαβύρινθο του.
Άνθρωποι που έμειναν δίχως στέγη σε μια χώρα που καμάρωνε πως είχε τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, αλλά και άνθρωποι που κινδυνεύουν να τους συναντήσουν σε κάποιο παγκάκι μιας πλατείας, ειδικά όταν υλοποιηθεί η ειλημμένη, προς τέρψιν των Τραπεζών και των διεθνών και εγχώριων αρπακτικών, απόφαση απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η χώρα γύρω μας ξεπουλιέται σπιθαμή προς σπιθαμή σε εγχώριους και διεθνείς μεγαλοκαρχαρίες την ώρα που όποιος τολμάει να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στο ξεπούλημα αυτό, δέχεται την πιο άγρια μορφή καταστολής και κρατικής βίας. Η Αστυνομία έχει μετατραπεί από προστάτιδα των πολιτών σε υπηρεσία φύλαξης μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμφερόντων τους, την ώρα που οι τάξεις της έχουν γεμίσει με κάθε λογής ακροδεξιό και νεοναζιστικό στοιχείο.Σκουριές , ΒΑΠΕ , Κερατέα είναι απλά η αρχή της ζωής που μας επιφυλάσσουν οι πιστοί του νεοφιλελευθερισμού. Αν ζούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ , η επονομαζόμενη ‘’witch’’ στη χώρα της, και ο χασάπης που αιματοκύλισε τη Χιλή ακολουθώντας σαν πιστός σκύλος τις εντολές του Μίλτον Φρίντμαν , ο Αουγκούστο Πινοσέτ , θα έρισκαν στα πρόσωπα των Σαμαρά και Βενιζέλου τα παιδιά τους…Η Δημόσια Παιδεία είναι πια μια ανάμνηση σε όλους εμάς που καθίσαμε στα θρανία ενός Δημόσιου σχολείου ή Πανεπιστημίου, την ώρα που σουλατσάρουν κατά το δοκούν σιδηρόφραχτοι άνδρες των ΜΑΤ μέσα στους χώρους που κάποιοι φοιτητές στο παρελθόν έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Σχολεία διαλυμένα, συσσίτια στα Δημοτικά, δάσκαλοι και καθηγητές στο εκτελεστικό απόσπασμα, Πανεπιστήμια την Διοίκηση των οποίων κατέχουν ανθρωπάκια με φασίζουσα νοοτροπία, κακογραμμένα βιβλία, παραπαιδεία που αλωνίζει. Κι όλα αυτά την ώρα που η ανώτατη εκπαίδευση μετατρέπεται σε σούπερ μάρκετ παραγωγής και πώλησης πτυχίων με την αναγνώριση του κάθε τυχάρπαστου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου ως ισότιμο με τα Δημόσια. Ιδιωτικά ΙΕΚ ιδιοκτησίας φίλων του Πρωθυπουργού φοροδιαφεύγουν ασύστολα, κι όταν πιάνονται ‘’τιμωρούνται’’ με την απροκάλυπτη προβολή τους από Υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης.
Τώρα, με αφορμή τη σχεδόν βέβαιη διενέργεια εκλογών λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπαθούν να ‘’ποινικοποιήσουν’’ ακόμα και τις εκλογές.
Θα καταστραφεί η χώρα αν γίνουν εκλογές, διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες νυχθημερόν μέσω των επίσημων παπαγάλων τους στην τηλεόραση. Θα γίνουν σεισμοί, πλημμύρες, θα εκραγούν ηφαίστεια. Ακρίδες οπλισμένες με καλάσνικοφ θα εφορμήσουν στα χωράφια μας, ενώ οι εφτά πληγές του Φαραώ θα μοιάζουν με επεισόδιο του Μπόμπ του Μάστορα αν διανοηθούμε και οδηγηθούμε στις κάλπες. Θα πέσει λιμός, ενώ ο Έμπολα θα μοιάζει με παιδικές μαγουλάδες μπροστά στις επιδημίες που θα πέσουν πάνω στα κεφάλια μας αν τολμήσουμε και εκφραστούμε μέσω της κάλπης. Οι τράπεζες μέσα σε μια νύχτα θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε μαυσωλεία όπου θα λατρεύεται η μνήμη του αδικοχαμένου ευρώ, ενώ μοιρολογήτρες θα κλαίνε εφτά μέρες κι εφτά νύχτες τη χαμένη ανάπτυξη…
Τι λες λοιπόν, θα καταφέρουν και αυτή τη φορά να σε ξαναχώσουν μέσα στο σκοτεινό λαγούμι του φόβου; Θα στρίψεις για μια ακόμα φορά το βλέμμα από την απέναντι πλευρά κάνοντας πως δε βλέπεις τον πόνο γύρω σου ή θα σηκωθείς επιτέλους όρθιος και θα πάρεις στα χέρια σου την ίδια σου τη ζωή ξορκίζοντας το φόβο που πάνε και πάλι να σπείρουν στην ψυχή σου;
Τι λες, θα τους φοβηθείς και πάλι;
Το βίντεο της εκπομπής »ο φόβος του φόβου» που συνοδεύει το κείμενο είναι από το »Κουτί της Πανδώρας» και προβλήθηκε στη ΝΕΤ πριν από μια διετία, παραμένει όμως το ίδιο επίκαιρο ακόμα και σήμερα.
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο προσωπικό blog του αρθρογράφου Ήχοι της σιωπής…
Στέφανος Μαντζαρίδης______________________________________________
Από:http://enfo.gr/ar3512

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου